Valerie and Her Week of Wonders (1970)
Kadınlığa geçiş.
1970 yapımı Çekoslovak filmi Valerie and Her Week of Wonders, genç bir kızın ergenliğe adım atarken yaşadığı fantastik olayları konu alıyor. Jaromil Jireš’in yönetiminde çekilen bu film, masalsı anlatımıyla kadın cinselliği, kimlik ve özgürlük arayışına dair önemli simgeler içerirken harika bir sinematik ile bizi baş başa bırakıyor.
Filmde, Valerie, ergenlik çağına yeni adım atan bir kız çocuğudur ve vücudu değiştikçe, çevresindeki dünya da bir o kadar karmaşık hale gelir. Filmde, Valerie’nin cinselliği, erkeklerin ve toplumun baskısı altında sıkışmış bir kadın olma durumu ile simgelenir. Valerie'nin saflığı ve masumiyeti, film boyunca erkek karakterler tarafından hem arzu edilip hem de tehdit altına alınır.
Özellikle Valerie'nin vampir figürleriyle karşılaşması, kadın bedeninin erkek egemen toplumsal normlara göre nasıl bir "tehlike" veya "gizem" olarak algılandığını simgeler. Feminist bakış açısıyla, bu durum genç kızların cinselliklerini keşfetme sürecinde maruz kaldıkları baskıların bir yansımasıdır.
Filmdeki erkek karakterler, genellikle tehditkâr ya da manipülatif olarak resmedilir. Valerie'nin karşılaştığı yaşlı adam figürü, genç kadınların yaşlı erkekler tarafından nasıl sömürüldüğünü gözler önüne serer. Ancak Valerie, bu baskıya karşı pasif bir kurban rolüne düşmez; aksine, kendi kaderini ve bedenini kontrol etmeye çalışır. Bu noktada film, kadın karakterlerin erkeklerin dayattığı sınırlamalara karşı direnişini simgeler.
Valerie, erkek egemen bir dünyada özgürlüğünü arayan, kendini ve bedenini keşfetmeye çalışan bir kadının simgesidir. Kadınlar masumiyetten arındırılarak güçlenir ve kendi hikayelerinin kahramanları olurlar.