Video Oyunlarında Müzik Kullanımın Önemi
Doom, Legend of Zelda, Forza... Peki hepsinin ortak noktası ne ? Müzik! Peki oyunlarda, müzik neden ayrılmaz bir parça haline geldi.
Bir oyunun kaliteli olmasını yalnızca oynanışının akıcı olması, grafiklerinin oyunun türüne göre güzel olması veya hikayesinin çekici olması ile bağdaştıramayız. Teknolojinin ilerlemesiyle oyunlara eklenen özellikler de gelişim gösterdi ve müzikte bunun bir parçası oldu. Birçoğumuz oyun oynarken bu durumu görmezden gelebiliriz fakat soundtrack listesi tıpkı filmlerde olduğu gibi oyunlar için de önemli rol taşır. Müzik bir hikaye anlatımında duyguları harekete geçiren en önemli etkendir.
Müzik kullanımı daha çok hikaye bazlı oyunlarda karşımıza çıkarken bunun nedeni pek tabi çok oyunculu oyunlar rekabete dayalı olduğu için oynayan kişinin dikkatinin dağılmaması. Kullanılan bu müzikler, hikaye anlatımını betimleyerek oyunun önemli bir parçası haline geliyor. Oyun esnasında ortama uygun olmayan müzik, atmosferin temasını oyuncuya olumsuz yansıtacaktır. Bu yüzden geliştiriciler son zamanlarda ses ve müzik departmanlarında çalışanlarının sayısını da bir hayli arttırmış durumda.
Şimdi oynadığınız oyunların bir de müziksiz halini düşünün... Tuhaf geldi değil mi ? Hadi gelin biraz da türler üzerinden örneklerle devam edelim.
Son zamanlarda korku oyunlarında müziklerin daha çok kullanılmaya başlandığını görüyoruz. Örneğin bir korku oyununda bizi ortamın atmosferine sokan yalnızca oyunda bulunan karakterler, ses efektleri veya ışık-gölge kullanımı değildir. Müzik bize bulunduğumuz ortamın dehşetini, çaresizliğini ve yalnızlığını hissettirme amacı taşır.
Karakterler ve olaylar arasında duygusal bağlar kurarken müzikten önemli ölçüde yararlanılır. Bir karakterin ölümünü daha da dramatikleştirmek için o ortama uygun bir müzik seçilmesi önemlidir. Bu şekilde o karakter ile aranızdaki duygusal bağ gelişir ve oyun deneyiminizi bir adım daha öteye taşır.
Aksiyon tarafında ise işler iyice değişiyor. Kullanılan müzikler tam bir adrenalin bombasına dönüşebiliyor. Far Cry 3' de alev makinası ile esrar tarlasını yakarken çalan Make it Bun Dem veya Doom Eternal' da iblisler ve şeytanları paramparça ederken arka planda çalan The Only Thing They Fear is You parçası ile gaza gelmemek mümkün mü ?
Eski oyunlara göre artık karakterlerin kendi özel tema müzikleri de daha ön plana çıkıyor. Sadece onlara bestelenen birçok örnek bulunmakta ve bu müziklerin popülerliği gün geçtikçe daha artıyor. Devil May Cry 5' de tekrar karşımıza çıkan Vergil'in, Bury the Light isimli tema müziği sadece 2 yıl içerisinde 80 milyon dinlenmeye ulaştı. Dinlemek isterseniz buradan ulaşabilirsiniz.
Tabi oyun şirketleri her zaman yeni müzik yaratmaktansa bazen de hali hazırda yapılmış büyük-küçük sanatçıların müziklerini kendi oyunlarına eklemek için telif sahiplerine yüksek miktarlarda ücretler ödüyorlar. Grand Theft Auto, FIFA, Mafia, Forza Horizon gibi serilerde bunları görüyoruz. Hatta bazı firmalar bu işi daha da ileriye götürüyor ve bu müzikleri oyunlarının koleksiyon sürümlerinde CD, kaset veya plak halinde piyasaya sürüyorlar.
Spor oyunlarında kullanılan müziklerin ise biraz daha farklı bir yanı var. Spor oyunları herhangi bir hikayeye bağlı kalmadıkları için bu konuda daha rahattırlar. Herhangi bir sanatçıya beste yaptırmazlar. Ana menüde çalan müziklerini, dünyanın her bir yanından sanatçıların müziklerini seçerek oluştururlar. Aslında müzik dünyasına en büyük katkıyı spor oyunları yapmaktadır. Geri planda kalmış veya yeni adını duyurmaya çalışan birçok sanatçı olduğunu düşünürsek, bu oyunlar sayesinde birçok sanatçı kariyerlerine yeni bir adım atmayı başardı. FIFA, Madden NFL, NBA 2K serisi gibi birçok farklı spor oyunundan yeni yıldız sanatçılar keşfedildi ve bu trend uzunca bir süre devam edecek gibi gözüküyor.
Sonuç
Gördüğünüz gibi video oyunlarında müzik kullanımı, oyun deneyiminiz üzerinde büyük bir etkiye sahip olabiliyor. Bir daha da ki sefere favori oyununuzu oynarken, oyununuzdan en iyi şekilde yararlanmak için kulaklığınızı sıkıca takın ve müziklerin tadını çıkartın.
İyi oyunlar.