Violet Evergarden

Savaş silahı olan Violet, duyguları hissetmeyi öğreniyor.

2018 yılında yayınlanan, 13 bölümlük Japon animesidir Violet Evergarden. Light Novel'larda Kana Akatsuki tarafından yazılan serinin uyarlamasıdır. 2015-2020 yılları arasında edebiyat serisi olarak Kyoto Animation yayınlamıştır. Dizi olarak yine Kyoto Animation stüdyoda Taichi Ishidate yönetmenliğinde yapılmıştır.

Dizinin ana karakteri olan Violet Evergarden, çok küçük yaşlarda savaşlarda bir araç olarak kullanılan bir kızdır. Uzun süre sadece savaş görmüş bu genç kız bir kale baskınında girdikleri muharebede iki kolunu kaybeder ve artık sadece metal takma kol kullanarak yaşar.

Violet Evergarden savaş meydanlarında robot gibi sadece öldürmek üzere eğitim almış kız iken bir gün bir savaşta Yüzbaşı Diethard Boungainvillea onu bulur. Üslerinin onu savaşlarda silah olmak için eğittiğini ve öyle kalması gerektiğini öğrenen Yüzbaşı Diethard, Violet'i kardeşi Binbaşı Gilbert'a verir. Onu eğitmesi ve daha iyi bir savaş aracına dönmesi için verilen Violet, uzun yıllar Binbaşı Gilbert ile farklı bölüklerde ve farklı cephelerde savaşırlar.

Binbaşı Gilbert her zaman Violet Evergarden'ın daha iyi bir hayatı olmasını, özgür bir hayat yaşamasını istemiştir. Violet'i seven Gilbert, kaleye yapacakları savaştan önce karşılaştığı, arkadaşı olan Yarbay Hodgins ile sohbetlerinde Yarbay Hodgins'in savaş bitince bir şirket kurma hayalini öğrenir ve eğer kendisine bir şey olursa Violet'e onun bakmasını, bir iş vermesini rica eder.

Kaleye yapılan savaşta Violet kollarını kaybeder ve Binbaşı Gilbert ağır yaralanır. Gilbert Violet'e son bir emir verir, özgür bir hayat yaşamasını ve onu sevdiğini söyler.

Uzun süre hastanede yatan Violet iyileştiğinde Hodgins almaya gelir. Hodgins kendisine bir posta şirketi kurmuştur ve Violet'e bir iş verir. Violet şirkette Otomatik Hafıza Bebeği olur.

Violet Evergarden hayatı boyunca robot gibi yaşamıştır ve Gilbert'ın ona neden "Seni seviyorum." dediğini anlamaz. Bu yüzden hisleri, duyguları anlamak için Otomatik Hafıza Bebeği olmuştur

Otomatik Hafıza Bebekleri ilk başlarda çok fazla okuma yazma bilmeyen halkın mektuplarını yazmak için yapılan bir iş iken zamanla bu iş duyguları anlamak ve doğru kelimelerle aktarma üzerine kurulu olmuştur.

Violet Evergarden çok çalışan ve hemen öğrenen birisi olsa da, hisler ve duyguları bir türlü anlayamaz. Ama Cattleya, Irıs, Erica ve Luculia gibi çalışma arkadaşları ile hem kendini geliştirir hem de Gilbert'ın ona ne demek istediğini anlar.

Violet Evergarden cesur, çalışkan ve kendini geliştiren bir karakterdir. Savaş meydanında da savaşsa, postacı şirketinde çalışırken ülkenin dört bir yanına gitse de işine sadıktır.

Dizi akıcı ve güzel bir kurgu ile ilerliyor. Violet karakterinin mektuplar ile insanların birbirine olan özlem, keder ve sevgilerini aktarırken duygularla nasıl tanıştığını ve nasıl hissettiğini net bir şekilde anlıyoruz.