Virgil Widrich – Copy Shop Film Analizi

Siyah beyaz filmleri beğeniyor musunuz?

Giriş kısmında filmin konusu ile alakalı bir başlangıç görüyoruz. Biraz ürkütücü ve giriş sahnesi olarak oldukça tereddüt ettirici. Görüntülerin bazı kısımlarında fotokopi makinası efekti gibi detaylar filmin konusu ile bütünlük sağlamış ve kaliteli bir yapım ortaya çıkarmıştır. Müzikler ile filmin gerilimi o kadar güzel artmış ki izleyiciyi kendine daha da bağlıyor.

Konu ile oldukça paralel giden seçimler yapılmış. Kullanılan efektler konu ile alakalı ve filmi yansıtacak şekilde kullanılarak daha etkileyici kılınmıştır. Sürekli görüntünün sarsıntılı bir etkisinin olması gerilim havasını arttırıyor, biz seyircileri de hâliyle etkiliyor. Başlangıç kısmında oyuncunun fotokopi makinasının düğmesine bastığı anda gösterilen elektrik şok efekti yaşanılacak gerilimin habercisi gibiydi. O sırada fişi çektiği gibi müziğin de bitmesi birbiri ile uyumlu bir şekilde ayarlanmıştı.

Genel ve yakın çekimler kullanılmış. Etkileyici kurgusu ile geçişler, efekt, müzik gibi etmenlerin hepsi ilginç bir kompozisyon oluşturarak beni yakaladı. Kısa filmler arasında dönemine göre çok başarılı olup arkadaşlarıma da izlemesi için tavsiye edeceğim bir film oldu.

Fotokopi çoğaltma işlevi gördüğü için bu işi yapan da çoğalmış insanlar. Her sahnesi ciddi anlamda emek ve yaratıcılık kokan, daha önce keşfetmediğinize pişman ettirecek kadar iyi bir yapım olduğunu düşünüyorum. 6. dakikada kapının aralığını açarken makine sesi ile senkronize bir ortam oluşturulması kurgu açısından yine güzel ve anlamlı bir uyum ortaya koymuştur. Hatta bir örnek daha vermem gerekirse, mesela alarm sesini kapattığında arkadan gelen makine sesinin de durması gösterilebilir.

Bir siyah beyaz filmin bu kadar etkileyici olabileceğini düşünmezdim. Ancak bu durum benim çok hoşuma gitti. Sanki film siyah beyaz olmasa bir parçası eksik kalırdı. Bu yüzden bu konuda da başarılı bir tercih yapıldığını düşünüyorum. 10. dakikada yemek sahnesinde kameranın oyuncudan itibaren geriye doğru giderken çoğalmış insanları ve yemek yerkenki hâllerini yakından göstermesini de çok beğendim. Son sahne de yapılan kapanış. Çoğalan bir sürü insan fotokopisi ile oyuncunun düşmesi ve o etkileyici yüz ifadesi oldukça başarılıydı. Ancak o kırılma efektini tam olarak neden filme koyduklarını anlayamadım. Onun dışında her şeyiyle çok beğendiğim bir film oldu.