Vücut Boyacıları: Karo Kabilesi

Yara izlerini çekici buldukları için vücutlarına derin yaralar açan kabile.

Karo (Kara) kabilesi, güney Etiyopya’da Omo nehrinin doğu kıyısında bulunmaktadır. Kabile, yaklaşık olarak 3000 kişiden oluşmaktadır. Omo vadisi kabileleri arasında en az nüfusa sahip olan kabiledir. Vücut boyacıları olarak bilinirler. Çünkü kabile halkı, her gün vücutlarını bir tuval misali boyar. Konuştukları dil ise bulundukları bölgedeki diğer kabileler gibi Omotik dil grupları arasında yer almaktadır.

Kabilenin yaşadığı topraklar oldukça verimlidir. Bu sebepten temel geçim kaynakları tarımdır. Ayrıca hayvancılık faaliyetleri de vardır. Su kenarında yaşamaları balıkçılık açısından da bir avantajdır. Bir yandan da nehir kenarında oldukları için büyükbaş hayvanları Tsetse sineğine maruz kalır. Bu yüzden küçükbaş hayvancılık yaparlar.

Yüz ve vücutlarını tebeşir, kaya, kömür vb. nesneler ile boyamaktadırlar. Boyama işlemini gelişigüzel yapmazlar. Çizdikleri desenlerin her biri anlam taşımaktadır. Vücutlarını boyamaktaki asıl amaçları ise süslenmek ve karşı cinse daha çekici görünmektir. Güzellik ve estetik, Karo kabilesi için önemlidir. Bazen de rakiplerini korkutmak amaçlı boyanırlar.  

Karo erkeklerinin boynuna takılan büyük boncuklar, o kişinin avının büyüklüğünü ifade etmektedir. Karo kadınlarının vücutlarına attığı kesikler ise güzellik nedeniyle yapılır. Kesikleri ne kadar çok ve derin ise o kadın daha çekici ve olgun bulunur. Kesiklerinin kalıcı olmaları için de kesilen yer üzerine kül sürmektedirler. Kadınları oldukça süslüdür. Boyunları boncuklar ile doludur. Saçlarını ise kırmızı kil ile boyarlar.

Karo kabilesinin gelenek ve görenekleri, modern dünyadan oldukça uzakta ve hatta neredeyse hiç etkilenmemiştir. Kabile insanları kendi geleneklerini yaşatmaya devam ederler. Hasat zamanlarından sonra şenlikler ve törenler düzenlerler. Törensel dövüşler kabile için oldukça önemlidir. Bu dövüşler sayesinde kabile erkekleri kendilerini sergileme fırsatı bulurlar.

Onlar, soylarını saf bir şekilde ilerletebilmek için kabileler arası evliliğe karşı çıkmışlardır. Dışa kapalı bir kabile hayatı sürmektedirler. Köyün tam ortasında bir toplanma ve sosyalleşme alanları vardır. Karo kabilesinin bir lideri de yoktur. Köyle ilgili bir karar alınacağı zaman kabilenin yaşlı üyeleri bir araya toplanmaktadır. Fakat bu toplantılar yalnızca erkekler arasında gerçekleşmektedir.

Karo kabilesi nüfus olarak küçük bir kabile olması nedeniyle her zaman risk altındadır. Omo nehri etrafında olabilecek herhangi kentleşme ve fabrikalaşma faaliyetinin kabileye zarar vermesi muhtemeldir.