Wattpad Dünyası: Sakıncalı mı Faydalı mı?

Önyargıları kırmak, faydalıya odaklanmak...

Bu yazımızda, ülkemizde özellikle 2013 yılından itibaren popülerite kazanmış Wattpad uygulamasını mercek altına alıyoruz.

Benim Wattpad deneyimim 2013 yılına dayanıyor. O zamanlar kitapseverler için benzeri bulunamayan bir uygulamaydı. Şu an dahi elle tutulur bir rakibi yok. Bu durumun Wattpad'in mükemmelliğinden değil de, alternatif bulunmamasından kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Aplikasyonun hala birçok eksiği var, zaman zaman hata veriyor. Bunların dışında aslında en önemli olanı, zararlı içerikleri süzen bir alt yapıya sahip olamaması. Bünyesinde barındırdığı hikaye adı altında yayınlanan bazı yazıların denetlenmesi ve kaldırılması gerekiyor. Bu yazılar, uygulamanın marka ismini de etkiliyor.

Ülkemizde Wattpad'e duyulan ön yargının temelinde de bu sebep yatıyor. 2013 yılında yayınlanan bazı kötü çocuk içerikli hikayeler şu ankilerin yanında öyle masum kalıyor ki. Uygulamayı şiddet ve pornografik hikayeler istila etti de diyebiliriz.

Önemli olan bilinçli bir okuyucunun doğru hikayeyi seçmesi. Henüz bilinç kazanmayan okuyucular ise Wattpad'in derinliklerine gömülmüş değerli içerikleri zamanla kazanmalarını diliyorum.

Biraz da uygulamanın olumlu yönlerinden bahsedelim, ne dersiniz?

1- Yazarlık hayali olan her yaştan insana kitlelere ulaşma imkanı sağlamak!

2-Okuma alışkanlığı kazanmakta zorlanan kişiler için yazım dili sade ve düzgün yüzlerce hikayeyi barındırmak!

3-Kitap fiyatlarının cep yaktığı bugünlerde eğer doğru hikayeyi bulursanız, bütçenize el koymamak!

4-Türkiye'de basılı kitap alanında artış göstermemiş türlerde hikayeler bulmak! Örneğin, checklit denilen romantik komedi kitapları, kurt adam efsaneleri...

5- Bir kitabevine oranla daha fazla seçeneği bulundurmak.

Herkes aynı tarz kitaplar okumayı sevmeyebilir. Kimi bilimkurgu kitaplarından hoşlanır, kimi romantik kitaplardan kimileri ise daha çok klasiklerden keyif alır. Bizim yapmamız gereken şeyin tüm türlere kucak açarak edebiyata, insanlara, gençlere ne gibi olumlu katkılar sağlayabileceğimizdir.

Ön yargılarımızı bir kenara bırakıp bu platforma yönelik bilinçli adımlar atarsak, hem okuyucuların hem de edebiyatımızın kazançlı çıkacağı bir gerçek.