Weaponized Incompetence

Bunca yıl yaşayıp ev işinde bu kadar kötü olunabilir mi?

Weaponized Incompetence, kişinin bilerek ya da bilmeyerek verilen bir görev veya sorumluluğu yetersiz bir şekilde yaparak başka kişilerin devreye girmesini sağlamak ve gelecekte de verilecek görevleri azaltmak için yapılan manipülasyon tekniğidir.

Daha çok partnerler arasında görülen bu durumun en basit örneği su içtikten sonra bulaşık makinesi koyulması yerine makinenin üstündeki tezgaha konulması denilebilir.

Bu durum belirtildiğinde, ''Ne var ki bunda? Çok kolay bir iş sen koysana.'' veya '' Deseydin, koyardım.'' gibi bahaneler yer alabilir ve belirten kişinin bu durumu daha önce dile getirmediği için suçlu gibi hissetmesi sağlabilir.

Bu, partnerle ilişkinin daha sonraki kısımlarında -evlilik, çocuk sahibi olma gibi- bu ''becerememe'' hali evdeki tüm işlerin tek bir kişiye yüklenmesiyle sonuçlanır.

İş yükünün altında kalan partner hem kendi günlük yaşantısından hem de evdeki işlerin ağırlığından sürekli bir bitkinlik, sinirlilik ve tükenmişlik hisseder.

Eğer partneriniz sizi seviyor ve değer veriyorsa ilk konuşmada durumu düzeltmeye çalışacağını fark edeceksinizdir.

Görevleri yaparken ona ilk başta nasıl istediğinizi gösterirseniz, örneğinizin altında iş yapmamaya özen gösterecektir. Ancak siz gösterirken bile, ''Öf ya, çok zor ve çok zamanımı alıyor. Bak sen hemencecik yapıyorsun ve çok güzel yapıyorsun. Sen yapsana.'' gibi cümleler size ilişkinizde daha yetişkin birisini aramanız için küçük ipuçları olabilir.