WHO: Dünyanın Gerçek Pandemik Ölümü Yaklaşık 15 Milyon

Dünya Sağlık Örgütü; Covid-19 kaynaklı ölüm rakamlarının gerçeği yansıtmadığını, bu rakamın bildirilenden çok daha yüksek olduğunu söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Covid-19 pandemisinin dünya çapında yaklaşık 15 Milyon insanın ölümüne neden olduğunu tahmin ediyor.


Bu durum, 2 yılda normalde beklenenden %13 daha fazla ölüm olduğunu gösteriyor.

WHO, birçok ülkenin- sadece 5,4 milyon kişi bildirmesine dayanarak- Covid'den ölenlerin sayısını eksik saydığına inanıyor.

Hindistan'da 4,7 milyon Covid ölümünün gerçekleştiğini söylüyor. Bu sayı resmi rakamların 10 katına denk geliyor.

Hindistan hükümeti, metodolojileri hakkında "endişeleri" olduğunu söyleyerek tahmini sorguladı, ancak yapılan diğer çalışmalarda ülkedeki ölümlerin ölçeği hakkında benzer sonuçlara ulaştı.

Dünya Sağlık Örgütü'nün yaptığı hesaplamalara göre, Hindistan Covid-19 kaynaklı can kayıplarının en fazla yaşandığı ülke oluyor. Bu hesaplamalar ayrıca, doğrudan Covid kaynaklı değil, insanların ihtiyaç duydukları bakım için hastanelere erişememeleri gibi dolaylı etkilerden kaynaklanan ölümleri de hesaba katmaktadır. Aynı zamanda, bu ölçekte bazı bölgelerde kayıt tutma sorunları ve krizin başlangıcındaki süregelmiş seyrek testler de göz önünde bulundurulmuştur.

Bütün bunlara rağmen WHO, bildirilen 5,4 milyon Covid ölümünün üzerinde görülen fazladan 9,5 milyon ölümün çoğunluğa yakınının dolaylı ölümler yerine, doğrudan virüs kaynaklı ölümler olduğunu düşündüklerini söyledi.


Aşırı ölüm oranlarının düşük olduğu ülkeler arasında, hala toplu testler ve karantinalar içeren ve "sıfır Covid" politikasını izleyen Çin; virüsü ülke dışında tutmak için katı seyahat kısıtlamaları uygulayan Avustralya, Japonya ve Norveç yer aldı.


KAYNAK: BBC