Y Kuşağını Ekran Başına Kilitlemiş Olan Çizgi Diziler

Bir zamanlar Y kuşağını ekran başına kilitlemiş olan o çizgi diziler!

Hatırlar mısınız? Sabahın çok erken saatinde, evde herkes uyurken televizyon başına geçtiğimiz ve tek bölümünü bile kaçırmak istemediğimiz çizgi diziler olurdu. Ya da okuldan gelip başına geçtiğimiz ve akşam kapanana kadar izlediğimiz Fox Kids çizgi dizileri. Muhakkak Z kuşağı için garip gelebilecek bu durum, Y kuşağının belki de en keyif alarak ve gülümseyerek hatırladığı anılar arasında yer alır. Muhtemelen şu anda bunları okurken bile aklınızda birkaç çizgi dizi belirmiştir. O zaman gelin, birkaçıyla biraz hafızamızı tazeleyelim!


Jetgiller

Hâlâ uçan araçlarımız olmasa da içinde barındırdığı çoğu teknolojik gelişmeye ulaştığımız Jetgiller, çoğu zaman bize bugünlerin hayalini kurdurmuş yegâne çizgi dizilerden biridir. Evdeki yardımcı robotları Rosie, yürüyen merdiven ve hareketli zemin, görüntülü konuşma gibi birçok teknolojinin artık elimizin altında olmasıyla zaman zaman kendisini hatırladığımız Jetgiller, kuşkusuz Y kuşağının severek takip ettiği çizgi dizilerden biriydi.


Afacan Louie

Özellikle Bunu duydum! diyen babası Andy ile olan ilişkisiyle bizleri güldüren, Amerikalı bir çocuk olmasına rağmen kendimizden ve ailemizden çokça şeyleri görüp özdeşleştirdiğimiz Afacan Louie çizgi dizisi yine unutulmaz yapımlar arasında. Aslında kocaman bir ailenin bir parçası olmasına rağmen genelde kardeşi ve kendisini gördüğümüz, bazen de tüm sülalesini ve aralarındaki ilişkilere şahit olduğumuz bu sıcacık yapım, herhalde İngilizce orijinalinden izlesek bu kadar tat vermezdi dedirtecek başarılı Türkçe seslendirmesiyle de ön plana çıkıyor.


Çılgın Korsan Jack

Zaman zaman Acaba Karayip Korsanları filminde gördüğümüz Jack Sparrow bu Jack'ten esinlenmiş olabilir mi? dedirten Çılgın Korsan Jack çizgi dizisi Fox Kids'in en sevilen ve sürükleyici yapımlarından biriydi. Sürekli şanssızlıklarla boğuşan ve dostu Lapacı ile maceradan maceraya atılan Jack'in hikâyesi kısa ama hala 90'lar ve 2000 başlarından bahsederken adından söz ettiren yapımlar arasında. Eminim çizgi dizinin sevenleri keşke 200, 300 hatta 500 bölüm olsaydı da izlemeye devam etseydik diyordur!


Zorro Efsanesi

Anime ülkesi Japonya'nın Türkiye'de yayınlanmış en sevilen çizgi dizilerden biri olan Zorro, Japon NHK kanalının en kaliteli yapımlarından biri. Aslında Batman, Spiderman ve bunun gibi süper kahraman hikâyelerinde gördüğümüz, kahraman değilken şapşal ama maskesini taktığında karizmasını konuşturan baş karaktere sahip çizgi dizi, 1997-1998 yıllarında çıkan ve Zorro efsanesini en iyi anlatan yapımlardan biri.


Ay Savaşçısı

Herhalde anime denince aklımıza ilk gelen çizgi dizidir. TRT aracılığıyla ekranlara gelen Ay Savaşçısı, zamanında en çok da kızlar için idol olmuş karakterlerden biriydi. Esasen shojo manga dediğimiz 6-18 yaş arası kızlara hitap eden bir hikâyeyken daha sonra 1992-1997 yılları arasında animeye uyarlanmıştır. Bizim ülkemizde 1999 yılında yayına giren çizgi dizi 200 bölümüyle evlerimize konuk olmuştu.


Şirinler

Şu anda bile yeni nesil animasyonları yapılan ve hâlâ çocukların en sevdiği yapımlardan olan Şirinler'i bilmeyenimiz yoktur. Aslında insanda bulunan özelliklerin birer Şirin haline geldiği bu çizgi dizi yine Y kuşağının sabahın erken saatlerinde, okula gitmeden izlemeye doyamadıklarındandı. Şimdilerde ise hâlâ bizlerle olan ama artık üç boyutlu hâle gelmiş olan Şirinler, uzun süre daha bizlerle olmaya ve yeni nesillerin de gözdesi olarak kalmaya devam edecek gibi duruyor.


Spider Man

Sadece Y kuşağı değil, X ve Z kuşaklarının da en sevilen karakterlerinden ve Marvel evreni severler olarak yakından tanıdığımız Spider Man'in en iyi versiyonlarından biri de yine Fox Kids'te yayınlanan Spider Man: The Animated Series'tır. Her ne kadar çizgi dizinin finali ucu açık bırakılsa da hâlâ izlediğinizde kalitesine hayran bırakan bir yapım. Özellikle açılış müziği hafızalara kazınan cinsten. Ünlü çizgi dizi şu sıralar yeniden izlemek isteyenler için de Disney + platformunun arşivinde yer alıyor.


Şeker Kız Candy

Hemen zihninizde Watashi wa Candy şarkısı çaldı bile, değil mi? Anime dünyasının herhalde en efsane yapımlarından biri olan Şeker Kız Candy gönüllere taht kurmuş, sadece çocukların değil yetişkinlerin bile merakla izlediği çizgi dizilerden biriydi. Muhtemelen Türkiye'de ekrana gelen ilk anime olan Şeker Kız Candy esasen ülkemizde 1979 yılında yayına başlasa da Y kuşağının da çok severek izlediği yapımlar arasında yer alıyor.


W.I.T.C.H

Biraz 90'ların sonu 2000'lerin başına geldiğimizde iki boyutlu çizimlerin de yavaş yavaş değiştiği dönmelerde yayınlanmaya başlayan W.I.T.C.H, önce Jetix'te yayınlansa da daha sonra ülkemizde çeşitli kanallarda da ekrana gelmiştir. İlginçtir ki bu çizgi dizi Japon yapımı değil İtalyan yapımıdır ve çizgi romandan uyarlamadır. Çizgi romanları şu sıralar ülkemizde Türkçe çevirisiyle raflardadır.


Snoopy

Hani kulübesinin üstüne uyuyan ve zaman zaman dik saçlarıyla karşımıza çıkan tatlı sahibi Charlie'den zeki olduğu izlenimini bizde uyandıran bir köpek vardı, hatırlar mısınız? İşte o bizim tatlı Snoopy'di! Siyah beyaz renkleriyle bize hayvan sevgisini aşılayan Snoopy'nin bir de tatlı mı tatlı sarı bir kuş arkadaşı vardı. Sadece o da değil, sürekli taşıdığı battaniyesi ve emdiği baş parmağıyla gönüllere taht kurmuş olan Linus Van Pelt de çizgi dizinin öne çıkan karakterlerinden biriydi. Birçok renkli karakterin maceralarının yer aldığı Peanuts Çetesi serisi de yine Şirinler gibi hayranlarını kendine hasret bırakmamış ve 70. yılı şerefine Apple TV + ile üç sene önce ekranlara dönmüştür.