Yarı Final: Avustralya Açık (1. Bölüm)

2024 Avustralya Açık yarı final maçları.

2024 Avustralya Açık, yarı final maçlarıyla hız kesmeden devam ediyor. Turnuvanın kadınlarda tekler ve çiftler yarı final mücadelelerine göz atalım.

Günün ilk karşılaşmasında Belaruslu tenisçi Aryna Sabalenka, geçen yılki Amerika Açık finalinde Coco Gauff'a kaybettiği maçın rövanşını kaliteli bir mücadele ile alarak bir kez daha set kaybetmeden şampiyonluk maçına çıkma başarısını gösterdi.

Kadınlar tenisinin en atletik raketlerinden biri olan Amerikalı genç tenisçi Gauff, turnuvada kalmak için Rod Laver Arena'da oldukça çaba sarf etti. Ancak neredeyse karşı konulamaz bir formda görünen Sabalenka maçı 7-6(2) 6-4 kazandı. Maç sonrası yaptığı açıklamada Sabalenka, "İnanılmaz bir maçtı. Gauff, harika bir raket, ona karşı her zaman zorlu mücadeleler verdim. Bence kilit nokta, her ne olursa olsun, skor ne olursa olsun elimden gelenin en iyisini yapmaya ve savaşmaya devam etmemdi. Son bir maçım kaldı ve yine elimden gelenin en iyisini yapacağım." dedi.

İki son sert kort Grand Slam şampiyonu, maça zıt başlangıçlar yaptı. Sabalenka bir ace atıp güçlü forehand'i ile servis oyununu kazanırken Gauff iki çift hatası sonucu servisini kırdırdı. Ardından Gauff hemen karşılık verdi ve ikili karşılıklı servis kırdı. Ancak 19 yaşındaki Amerika Açık şampiyonu servisinde sallanmaya devam etti ve Sabalenka 6-5 geriye düştüğü seti tie-break ile aldı.

Gauff'un korttaki hızına Sabalenka'nın güçlü vuruşlarıyla karşılık vermesiyle ikili ikinci sette 4-4'e kadar servis kırmadan ilerledi ve turnuvanın iki numaralı seribaşı, Gauff’un dışarı giden forehand’i sonrası servis kırdı. Final bileti için servis atan Sabalenka iki ace ile maçı kapadı.

İkinci yarı finalde kuranın üst yarısında kalan tek seribaşı Qinwen Zheng ile Dünya 93 numarası Dayana Yastremska karşı karşıya geldi. Avustralya Açık’ta 1978'den bu yana elemelerden geçerek son dörde kalan ilk kadın raket olan Yastremska, sıralamasına kıyasla oldukça üst düzey bir tenis ortaya koyarak maçın çekişmeli geçmesini sağladı.

Qinwen Zheng, 2024 yılının WTA turunda en çok gelişme kaydeden oyuncu seçilmişti ve bunun nedenini, rakibi inişli çıkışlı bir performans sergilerken servis ve baseline vuruşlarında istikrarlı bir şekilde yüksek bir seviye tutturarak gösterdi. İkinci sette Ukraynalı tenisçi Yastremska, Zheng'in servis oyunlarında büyük bir baskı kursa da 21 yaşındaki Çinli raket durum 4-3 iken rakibinin servisini kırarak zaferin eşiğine geldi. Yastremska maçta kalmak için servis attığı oyununa tutundu ve rakibi maç için servis atarken skoru 30-30'a getirdi ancak Zheng maçtan galip ayrılan taraf oldu.

Li Na’nın 2014'te Melbourne’de kazandığı şampiyonluktan bu yana bir Grand Slam finaline çıkan ilk Çinli tenisçi olan Zheng, "Bu inanılmaz bir duygu! Bugün böyle bir performans sergilediğim ve finale kaldığım için çok heyecanlıyım. Rakibim inanılmaz bir tenis oynadı ve baseline’dan oldukça iyi vuruşları var. Şu anda duygularımı tarif etmek çok zor." dedi.

Çiftler maçlarına geçecek olursak Hsieh Su-wei perşembe günü Belçikalı partneri Elise Mertens ile Avustralya Açık çift kadınlar finaline yükseldi. İki numaralı seribaşı çift, üç numaralı seribaşları Avustralyalı Storm Hunter ve Çek Katerina Siniakova'yı üç setlik zorlu bir maçta geçerek 7-5, 1-6, 6-3 kazandı.

Çiftlerde Dünya 1 numarası Hunter ve yedi kez Grand Slam çiftler şampiyonu Siniakova ile karşılaşan Hsieh ve Mertens zorlu bir başlangıç yaparak arka arkaya iki servis oyununu kaybetti ve 0-4 geriye düştü. Ancak daha sonra seti 4-4’lük beraberliğe getirmek için ritimlerini buldular ve on birinci oyunda rakiplerinin servisini kırdıktan sonra ilk seti 7-5 kazandılar. İkinci sette de ikili 0-3 gerideydi, ancak bu kez Hunter ve Siniakova geri gelmelerine fırsat tanımadan seti 1-6 kazandı.

Karar setinde, Hsieh ve Mertens çifti yeniden maça odaklanmayı başardı ve sekizinci oyunda rakiplerinin servisini kırdıktan sonra 5-3 öne geçti. Kortta iki buçuk saatten biraz fazla zaman geçirdikten sonra finaldeki yerlerini almak için ikili bir oyun daha kazandı.

Kanadalı Gabriela Dabrowski ve Yeni Zelandalı partneri Erin Routliffe, cuma günü Avustralya Açık'ta çift kadınlar yarı finalinde Ukraynalı Lyudmyla Kichenok ve Letonyalı Jelena Ostapenko'ya 7-5, 7-5 mağlup oldu.

Dabrowski ve Routliffe her iki sette de 5-3 öndeydi ama Kichenok ve Ostapenko setleri almak için iki kere art arda dört oyun kazandı. Turnuvanın 11 numaralı seribaşları olan Kichenok ve Ostapenko ilk servislerinin yüzde 74'ünü kullanırken dört numaralı seribaşları Dabrowski ve Routliffe için bu oran yüzde 63 idi. Geçtiğimiz yılın Amerika Açık şampiyonları Dabrowski ve Routliffe’in beş çift hatasına karşılık rakipleri sadece iki çift hata yaptı.

Kichenok ve Ostapenko Avustralya Açık finalinde 2 numaralı seribaşı Hsieh Su-wei ve Elise Mertens ile karşılaşacak.