Yarım Ay Kruvasanın Hikayesi

Yarım ay şeklindeki bu yumuşak ve tereyağ kokulu hamur işinin ortaya çıkışını gelin beraber okuyalım.


Enfes tadı ve görünümü olan bu hamur işinin birçok rivayete dayanan hikayesi vardır. Biz en çok konuşulup kabul edileni ele alalım. Fransızların sahiplendiği ama aslının Viyana dayandığı kruvasan (croissant) aslında Osmanlının Viyana kuşatması yani 17.yüzyıla dayanmaktadır.

Osmanlı ordusu kalabalık bir ordu ile gece herkes uykuda iken şehri kuşatma hazırlıkları yapmaktadırlar. Aynı zamanda şehir de sabah kahvaltı için ekmek yetiştirme telaşesinde olan fırıncılar, şehir dışında yaşanan bu hareketliliği ve Osmanlı sancağında ki hilalleri görüp, hızlı bir şekilde Viyana ordusuna haber yetiştirirler. Bunun sonucunda kuşatma geri püskürtülmüştür. Fırıncılar ise bunu kutlamak için o sabah özel yarım ay "Hilal" şeklinde olan bu hamur işlerini yapmışlardır ve o zaman bu çöreğe almanca "Kipferl" yani hilal adı verilir.


Peki Viyana da ortaya çıkan ve almanca Kipferl diye adlandırılan bu çörek nasıl Fransızlara özgü ve kruvusan adını almıştır?

Gelin buna da bir göz atalım.

Bildiğiniz gibi 17.yüzyılda XVI.Louis ile evlenen Marie-Antoinette, Avusturya imparatoriçesinin M. Theresa'nın kızıdır. Louis ile evlenip saraya gelen Marie-Antoinette yurdunun lezzetlerini özleyip saray mutfağına bu nefis lezzetleri dahil ettirip bunun adına da "Viennoiserie" verdirmiştir, ki bunun da anlamı Viyana hamur işleridir.


Hilal şeklindeki çörekte bundan payını alıp fransız -Croissant- Kruvasana dönmüştür. Kısa bir şekilde kruvusanın hikayesini sizinle paylaşmış oldum, bir kruvasana ne dersiniz?