Yaşar Kemal Kimdir?

Yaşar Kemal'in kim olduğuna gelin bir bakış atalım.

Türk edebiyatının mihenk taşlarından olan Yaşar Kemal bir gazeteci, romancı ve hikayecidir asıl adı ise Kemal Sadık Gökçeli'dir. 1923 yılında Osmaniye’nin Gökçedam köyünde doğdu. Üç buçuk yaşında bir kaza sonucu sağ gözünü, beş yaşında da babasını kaybetti ve Kadirli Cumhuriyet İlkokulu'nu bitirerek ortaokula geçti.

Adana'da ortaokulu son sınıftayken bırakmak zorunda kaldı çünkü ailesine yardım için çalışmak zorundaydı. Çırçır fabrikasında işçilik, çiftlikte ırgat kâtipliği, Adana Halkevinde hademelik, Bahçe köyünde öğretmen vekilliği, pamuk tarlalarında ırgatlık, çeltik tarlalarında su bekçiliği gibi çeşitli işlerde çalıştı.

Askerlik sonrası İstanbul’a gidip Havagazı Şirketi'nde memurluk yapt ve sonrasında Kadirli’ye dönüp bir süre yine su bekçiliği ve arzuhâlcilikle geçimini sağladı. Basın suçu dolayısıyla Kozan Cezaevinde bir süre tutuklu kaldı, tutukluluk sonrası tekrar İstanbul’a gitti ve Cumhuriyet gazetesinde Yaşar Kemal imzasıyla fıkra ve röportaj yazarlığı yaptı. 1963’te gazeteciliği bırakarak roman yazmaya ağırlık verdi ve geçimini kitaplarının geliriyle sağlayan nadir yazarlarımızdan biri olmayı başardı.

Yazarlık hayatının dönüm noktası, 1951’de İstanbul’a gidip Cumhuriyet gazetesinde Yaşar Kemal imzasıyla fıkra, röportaj, hikâye ve romanlarının yayımlanmaya başlamasıdır. Cumhuriyet’te yayınlanan İnce Memed romanı ona edebiyat dünyasının kapısını açtı. İnce Memed elliye yakın dile çevrildi ve diğer romanlarıyla birlikte yurt içinde ve dışında büyük üne kavuştu. Defalarca Nobel Edebiyat Ödülü’ne aday gösterildi; üçleme, ırmak roman türü eserler vererek üretkenliğini kanıtladı.

Yaşar Kemal, gerçek bir emekçi olmasının yanı sıra üzerine giydiği her gömleği ustaca taşıyan bir sanatçıdır. Yoksulluğu, çalışmayı, emeği tanır çünkü kendisi de zamanında bu işleri yapmıştır ve neredeyse bir hiçliğin içinden gelmiştir.

Erdal Öz, Yaşar Kemal'le yaptığı bir söyleşiyi ''dilerim kıyamete kadar okunasın'' şeklinde sonlandırmıştı, bu dileğin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini bilmek mümkün olmasa da onun bugüne kadar hep okunmuş bir sanatçı olduğunu biliyoruz. Dilerim, nesiller onu ve onun sanatını yaşatmaya devam eder ki bu dilek hafızalarda yer etmeye devam etsin.