Yasemin Çiçeği : Koşulsuz ve Saf Sevgi

Eski zaman masalları

''Anne olmak demek koşulsuzca sevebilmeye, sevmenin coşkusu için bir insanı sevmeye, birisinin geliştiğini görmenin saf coşkusu için bir insanın gelişmesine yardım etmeye muktedir olmak demektir.'' Osho -Kadın Sayfa 97

İncelikli bakmadığımız zaman dünya sıradanlığıyla gülümser yüzümüze. Bu karşılıklı gülümseme emeksiz olduğu için rahattır ve mayışma tüm bedenimizi esir alır. Birşeyler için çaba göstermeyi bırakır bildik yargılarla devam ederiz. Yolumuza devam ederken etrafın çekiciliği karşısında büyülenir ve yine de keşfetme ile önümüzdeki rampayı çıkmayı reddeder tembelliğin rahatlığıyla kısıtlı zenginliklere tanık oluruz. Ta ki bir yerde yeni bir şey okuyana ya da tesadüf eseri yeni bir bilgiye maruz kalana değin. Ve inanın tesadüf diye bir şey yoktur. Bilginin verdiği sıcaklık sarıp sarmalar ruhumuzu. Eğer konuşabilseydi ''Hey, hoşgeldin! budaklanma zamanı. Öğrenecek çok şey var'' derdi bize kim bilir.

Kapatalım gözlerimizi ve düşünelim. Başka neyin ya da kimin sevgisi biz emek vermeden devam etti. Hangi sevgiyle bütünleşme duygusunu bularak, her yanımızı tamamlandığımız hissi sardı . Anılarımızı dolduran kişi annelerimizdir. İster yaşıyor olsun isterse erkenden aramızdan ayrılmış olsun.. Bizler büyürken hırçınlığımızdan türlü terslemelerimizle itip gün olup beğenmediğimiz, yıllar sonra deneyim sahibi olduğumuzda bizi karşılıksız ve sınırı olmadan sevgiyle kucaklayanın salt annemiz olduğunu hatırlatır yüreğimiz. Tayland'da yasemin çiçeklerinin anlamı annelerle pekiştirilmiştir. Daha güzeli bir anne ve çocuğun arasındaki sağlıklı, nazik, koşulsuz ve saf sevgiyi temsil ettiği söylenir. Rivayete göre yasemin kokusu anne kokusudur ve annesiyle arasında mesafe olan ya da kızgın olan çocuğun karşısına daha çok çıkar. Ama sadece gören göz anlayabilir ve duyabilir etrafını. Öyleyse anneler gününde hangi çiçeği alacağımızı biliyoruz artık. Annesi yanında olmayanlar için saksıda yesemin çiçeği alıp onunla dertleşebilmenin hüznüyle kokusunun sizi sarmaladığını hissettiğiniz an annenizin sizi hiç bırakmadığını gitmiş olsa dahi sizi seviyor olduğunun enerjisini hissettiğinizde onun sonsuzluğuna yolculuk etmeniz kaçınılmaz olacaktır. Seni seviyorum demek için henüz geç değil. Öyleyse Osho'ya kulak kesilelim.


Sevginin olmadığı her yer soğuktur. Osho