Yazın Olmazsa Olmazlarından: Güneş Kremi
Her Yerde Mutlaka Kullanmamız Gerektiği Söylenen Güneş Kremleri İle İlgili Neler Biliyoruz?
Yaz aylarında özellikle bu sene; gölgede bile nefes alamadığımız, klimasız duramadığımız bu günlerde bol bol su içmeyi ve işimiz olmadıkça dışarı çıkmamayı veya şapkayla dışarı çıkmayı ihmal etmiyoruz. Peki cildimizi yeteri kadar koruyabiliyor muyuz?
Genelde hepimiz güneş kremlerini yaz aylarında ve denize gittikçe kullanıyoruz. Uzmanlar bu konuyla ilgili güneş kremlerini sadece yazın değil her mevsim ve her gün kullanmamızı öneriyorlar. Sosyal medyada düzenli güneş kremi kullanan/ kullanmayan şeklinde karşılaştırmalı görselleri ve her yeni çıkan güneş kremini tanıtanları sürekli görüyoruz. O kadar çok çeşit, o kadar çok marka ve o kadar çok içerik var ki hangisini kullanacağımızı seçmekte çok zorlanıyoruz. O zaman güneş kremleri ne işe yarar, doğru güneş kremi nasıl seçilir, çeşitleri nelerdir gibi soruların cevabını arıyorsanız bu yazı tam size göre.
Güneş kremi en basit tanımıyla cildimizi zararlı ışınlardan korur.Düzenli kullanımlarda kırışıkları ve ince çizgilerin oluşumunu engeller. Melanin renk pigmentlerinin salınımını kontrol ederek cilt lekelerinin oluşumunun önüne geçer. Güneş yanıklarını önler ve soyulma problemlerini azaltır. Kolajen ve hyaluronik asit dengesinin hasar görmeden korunmasını sağlar. Böylece, cildin elastikiyetini korur. Kremler sayesinde cilt üzerinde bariyeri güçlendirilir ve nem dengesi sağlanır.
Fiziksel, kimyasal ve hibrit şeklinde 3 çeşit güneş kremi vardır.
Fiziksel koruyucuların özellikleri aşağıdaki gibidir:
• İçeriğinde titanyum dioksit veya çinko dioksit gibi mineraller bulunur.
• Cildin alt katmanına geçmeden UVA/UVB ışınlarını cildin üzerinden yansıtarak korur.
• Sürüldüğü bölgede terleme ve diğer sıvı ile müdahale edildiğinde akma gözlemlenebilir. Bu nedenle, tam koruma için kısa süreli olarak yenilenmesi önerilir.
• Cildin altına nüfus etmediği için gözeneklerde tıkanma oluşturmaz.
• Eğer, hızlı bir şekilde güneşe çıkılacak ise pratik koruma için önerilebilir.
Kimyasal koruyucu özellikli güneş kremlerinin avantajları aşağıdaki gibidir:
• UVA/UVB ışınlarını yansıtan moleküller cilt altında emilerek işlev sağlar.
• İçeriğinde, avobenzone, oxybenzone, benzophenone-3, diethylamino hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate gibi maddeler bulunur.
• Cilt altında etki gösterdiği için en az 20-30 dakika öncesinde cilde sürülmesi gerekir.
• Homojen yapısı sayesinde kolay dağılır, pürüzsüzlük hissi verir.
Bununla birlikte, hibrit olarak adlandırılan güneş kremlerinde; kimyasal olduğu gibi fiziksel koruyucu özellik gösteren maddeler yer alır. Formülasyon sırasındaki bu maddelerin eklenme oranı türünü belirlemede etkilidir.
Peki nasıl kullanacağız? Güneşe çıkmadan yarım saat önce, az miktarda ve belirli sıklıklarla tekrarlı şekilde güneş kremi kullanmalıyız.
Güneş kremi seçiminde cilt tipimiz de etkilidir. Eğer cilt kuru ise yağ bazlı, cilt yağlı ise su bazlı ürünler tercih edilir.