Yedikule Zindanlarında Öldürülen Genç Osman

Acıklı ve canice öldürülen Osmanlı Padişahı Genç Osman.

II. Osman ya da Genç Osman 6. Osmanlı padişahı ve 95. İslam halifesidir. II. Osman, ilk kez saray dışından, Şeyhülislam Es'ad Efendinin ve Pertev Paşa'nın kızları ile evlendi. 

Sultan Osman çok iyi bir tahsil görmüştü. Arapça ve Farsça’dan başka, klasiklerden tercüme yapacak kadar Latince, Yunanca ve İtalyanca öğrenmişti. Usta bir sporcuydu. Binicilik, okçuluk ve yüzmede ustaydı, Boğaz’da ve Haliç’te yüzerdi. 

2. Osman, Lehistan’ı ele geçirip Baltık denizine çıkmak, orada bir donanma kurmak, bu suretle Atlas Okyanusu’na geçip Katolik dünyasını hem Akdeniz, hem Okyanus donanmalarıyla çember içine almak istiyordu. Dedesi Sultan Fatih’in Ortodoksları himaye altına aldığı gibi, Almanya’ya karşı Osmanlı’ya temayül gösteren Protestanlığı da himâyesi altına alıp, Hristiyanlığı parçalamayı düşünüyordu.

Lehistan seferlerinde Osmanlı Ordusu 2 Eylül 1621'de Hotin Önlerinde geldi, 2. Osman zamanlarında Yeniçeri askeleri artık eskisi kadar verimli değil, sürekli ayaklanma ve isyan çıkarır durumlarındaydı, bu Hotin seferinde de görüldü. Yeniçeri askerleri Hotin kuşatması sırasında, kendilerini tam olarak savaşa vermemeleri sebepleri ile bu savaş kesin bir neticeye ulaşamadı. Bunun üzerine 2. Osman Lehistan ile Hotin antlaşması yaparak sefere son verdi.

2. Osman Hotin Seferinde Yeniçerilerin eskisi kadar verimli olmadığını, askeri gayretsizlik içerisinde olduğunu fark etti.

Askeri alanda bazı yenilikler yapma fikri böylece gelişti. İşe Kapıkulu Ocakları ile başladı. Yaptırdığı sayımda, asker sayısının maaş defterindeki kişi sayısından az olduğunu anlayınca fazladan para vermeyi kesti. Bu durum da, daha önce fazladan gelen paraları kendi ceplerine atan zabitlerin, II. Osman'a düşman olmalarına yol açtı.

Yeniçeriler 2. Osmanın Ocağı kapatmayı ve gizli gizli yeni bir ordu kurmayı planladıklarını öğrenir. Bunun üzerine ayaklanma başlanır ve yeniçeriler 2. Osmanı esir alırlar.

Padişahı alıp sokakta bulunan atın üzerine koyup yürümeye başlarlar ve sultan'a türlü hakaretler ve eziyetler ederler. Daha sonra isyancılar Genç Osmanı bir camiye götürürler.

Genç osman, caminin içinde bulunan isyancılara "bilmeden size cefa ettimse affeyleyin, siz etmeyin. görün dünyanın halini, dün cihan sultanı idim bugün üryan kaldım. hangi padişahın kulları ona böyle ihanet ettiler." diye yalvarır. ama nafile, davut paşa elinde bulunan kementi padişahın üzerine atar. genç osman "be hey gafil, ben sana neyledim. iki defa katli gereken suçunu affeyledim. öldürmedim. sana memuriyet verdim. bana düşmanlığın nedir." diye isyan eder. sultan mustafa'nın annesi halime sultan "siz bilmezsiniz bu ne yılandır, buradan sağ kurtulur ise bizden, sizden kimseyi komaz" diye çıkışır.

Bir gün boyunca sultan ve asiler camide kalır. veziri azam davut paşa yeniçeri asilerine "burası camidir, hapishane değildir. yedikule'ye götürelim ne olacaksa orada olsun" deyince padişahı hakaretler içinde yedikule'ye götürürler.

Yedikule zindanlarında günlerce genç osman eziyet ve boğuşma yaşar derler kii günlerce aç, susuz kalmasına rağmen öldürülmeye çalışılsa dahi öldürülemez, Cüssesi ve gücüyle kimse başa çıkamaz ama artık açlık ve susuzluk artınca isyancılar kementle boğazını sıkarak 2. Osmanı öldürür.


2. Osman'ın ölümü üzerine birçok şiir yazılmıştır bunlardan biri;

Nef'i tarafından Sultan Osman'ın ölümü üzerine 1622'de yazılmıştır.

Bir şâh-ı alîşan iken şâh-ı cihâna kıydılar
Gayretlü genç aslan iken şâh-ı cihâna kıydılar.
Gâzi bahâdır hân idi Âli-neseb sultan idi.
Nâmiyle Osman Han idi Şâh-ı cihâna kıydılar.
Hükmetmeğe kâdir iken Emr-i Hakk’a nâzır iken
Hacc itmeğe hâzır iken Şâh-ı cihâna kıydılar.
Ey dil ciğerler oldu hûn derdim bir iken oldu on
Kan ağladı eh-i fünûn şâh-ı cihâna kıydılar.
Eşrât-ı sâatdir bu dem rûz-ı kıyâmetdir bu dem
Kul’a nedâmetdir bu dem Şâh-ı cihâna kıydılar.
Nef'i -1622-