Yeni Geleceğin Giyilen Teknolojisi: İkinci Biyolojik Uzuvlar
İnsan cildinin özelliklerini taklit edebilen elektronik bir cilt.
Cilt, vücudumuzda ki en büyük organ olmakla birlikte en karmaşık organımızdır. Mikroskop altında inceleme yapıldığında; beyni dış dünyaya bağlı tutan ve dokunma, baskı ve acı hissetmemize izin veren binlerce sinir ucu görülmektedir. Profesör kimya mühendisi Zhenan Bao polimer yapımına odaklanarak cildin sadece bir duyu organı değil, esnek, ama aynı zamanda gerilebilir, kendi kendini iyileştiren ve biyolojik olarak parçalanabilen bir malzeme olduğunu söylemektedir.
Bao, gelişme süreci içinde olan elektronik cilt alanında çalışmalar yürüterek protez ve robotik alanda kullanılmak üzere insan cildinin birçok işlevini yeniden yaratmayı misyon edindi. 2004 yılında Stanford Üniversitesi ortaklığı ile yürüttükleri dokunma hissini taklit etmek için yapay bir elin etrafına sarılabilen esnek sensörler üzerinde çalışmalar yapıldı. 2010 yılına gelindiğinde, Bao ve meslektaşları, yanan bir kelebeğin dokunuşunu algılayabilecek kadar hassas ve esnek bir sensör geliştirdiler.
"Şu anki oluşturulan elektronikler çok sert ve kırılgan ama hepsini insan cildi gibi yapabilirsek, o zaman insanların bununla nasıl etkileşime girdiğini görebiliriz. Çevreye karşı doğal bir koruyucu bariyer oluşturan cilt, insanlar ve cihazlar arasında bir ara yüz görevi de görebilir.” -Bao
Vücuda ikinci bir cilt gibi takılan ve kan basıncını, sıcaklığı veya glikoz ve oksijen seviyelerini gerçek zamanlı olarak doğru bir şekilde ölçmek için sensörler kullanan bir cihaz düşünün. Bao, "Her gün kaç adım yürüdüğümüzü veya kalp atış hızını ölçmenin ötesine geçen giyilebilir cihazlara çok fazla ilgi var" diyor. Bao’nun Stanford Üniversitesi araştırma laboratuvarında geliştirdiği bu buluşun önümüzdeki birkaç yıl içerisinde üretimi gerçekleşeceği söyleniyor.