Yeni medyanın beş özelliği

Beş başlıkta yeni medya bize ne sağlıyor.

Sınırları Kaldırma Özelliği

Medya teknolojik kabiliyetleri sayesinde ulusal sınırları ortadan kaldırarak kültürlerin aktarılmasını hızlandırdı. Ülkelerin birbirleri ile daha fazla etkileşime geçmesini zorunlu kıldı.  İnternet medyası ve kitle iletişim unsurları farklı kültürlere ulaşım engelini kaldırdı. Örnek olarak Google Earth ve benzeri uygulamalar ile dünyadaki birçok cadde ve sokağı adeta sokakta yürürmüşçesine gezme imkanı tanındı.

Gündem Belirleme Özelliği

Siyasi otoritenin toplumu kontrol etme ve düzeni sağlama konusunda en büyük yardımcısı medya oldu. İkinci Dünya Savaşı’ndan bu güne, medya siyasi otoritenin kontrolü ile gündemi belirleyerek toplumun kültürüne yön verdi. Savaşa hazır bir toplum inşa edebilmek için kahramanlık filmleri yapan Amerika örnek gösterilebilir. 

Alışverişe Teşvik Özelliği

Küresel sermaye sahiplerine ait olan tekelleşmiş medya unsurları , şirket sahiplerinin ürünlerini yine aynı şirketin sahibine ait olan medya platformunda diziler, yarışma programları ile özendirdi ve medyayı takip eden yerellerin etkilenmesine, kültürün dizayn edilmesine neden oldu. Örnek olarak tek tipleşen kıyafet tercihleri ve müzik kültürü.

Bilgi Çağına Entegre Etmesi

Özellikle internetin hayatımıza girmesi ile medya organları çok daha kolay ve hızlı şekilde bilgi aktarımı sağlamaya başladı. Gazete ve dergilerin internet sayfaları son dakika bölümlerinde yayınladıkları haberler ile haber alma erişimini en hızlı hale getirdi. Örneğin siyahilere yapılan zulümden dünyanın aynı anda haber alması. Bilginin hızlı aktarılması kültürler arası iletişimin hızlanmasını, medyanın varlığı kültürler hakkında bilgi edinirken ticaret veya savaş yapmadan bilgi erişimine ulaşılmasını sağladı.

Sonsuza Kadar Akan İçerikler

İçerik üreticisi adlı mesleğin ortaya çıkması ile popüler hale gelen içerik üretimi medyanın her kültüre kapılarını açmasını sağladı. Özellikle yeni medya platformlarında karşımıza çıkan yeni içerik bulma çabası farklı kültürleri tanımamıza neden oldu. Türkiye’de örnek gösterilebilecek Barış Özcan ve Ruhi Çenet gibi içerik üreticileri ülkemizdeki bir çok gence ilham verdi. Sosyal medyada vlog adı verilen video günlükleri ile takip ettiğimiz kullanıcının hayatı ve bulunduğu coğrafya ile ilgili bilgi edinebiliyoruz. Challange adı verilen yarışmalar ile evlerinde takip ettiği kullanıcılar gibi yarışma yapan çocuklar eğlenceli vakit geçiriyor. Bunun yanı sıra video ve animasyonlarla sanal bir kültür turizmi oluşturuldu. Müzeler ve akvaryumlar sanal gözlüklerle gezilebiliyor. Bu gelişmeler hem yeni bir kültürün oluşmasına hem var olan kültürlerin aktarılmasına vesile oldu.