Yeni Mezun Stresi İle Mücadele Derneği

You will surely succeed, try one more time!

Büyük emekler vererek kazandığımız üniversiteden ayrılık vakti geldi. Bizlere iyi ya da kötü birçok deneyim katan okullarımıza bir kep, bir cübbe ile hoşçakal dedik. Oysa sonuçların açıklandığı ilk gün ne heyecanlar ne hayallerle başlamıştık bu yolculuğa. Vize ve final haftaları, sunumlar, projeler yorucu ama her şeyiyle keyifli bir serüvendi. Tüm bunlarla meşgulken mezun olacağımız gerçeğini çoğumuz düşünmemiştik bile. Mezun olduk ve bunun elbette heyecan verici bir yanı var ancak bu heyecan çok uzun sürmeden yerini strese bıraktı. Bu his insana bazen kendini yetersiz, güçsüz, hiçbir şey başaramayacağım düşünceleriyle baş başa bırakıyor. Öncelikle söylemeliyim ki isterseniz her şeyi yaparsınız. Bu cümleyi daha somut bir şekilde açıklamak daha iyi olabilir. Gitmek istediğiniz bir yer varsa yola çıkarsınız çünkü mutlu bir hayat cesur adımlar ister. Ne ile gideceğinizi bilemezsiniz, belki araba, uçak, gemi seçmeniz gerekir. Hangisini seçerseniz seçin yola çıkmış olacaksanız. Belki yolda paranız biter ya da herhangi bir sorun sebebiyle eve geri dönebilirsiniz. Ancak daha çok tecrübeyle, kendinizin bir başka versiyonuyla dönersiniz. Elbette iş bulmak zor ve kasvetli bir yolculuk ancak biliriz ki her gecenin bir sabahı vardır. Kendinizi yıpratmak yerine sakin kalarak, dinlenerek, kendinize vakit tanıyarak bu yolculuğa çıkmak işleri daha da kolaylaşacaktır.



Bu yolculuğa çıkmadan önce neler yapmanız gerektiğine ve sonrasında yanınıza almanız gerekenlerle ilgili fikirler sunacağım. Yeni mezun olmanın yarattığı stresin en büyük sebeplerinden biride şehir dışında okuyup okul bittikten sonra aile evine dönüldüğünde geçen süreç diyebilirim. Çünkü birey, üniversite hayatı boyunca belirli bir plan dahilinde hareket ediyor, mezun olduktan sonra ise ne yapacaklarına dair belirsizliklerle karşılaşıyor. Bahsedilen belirsizliklerin önüne geçmek ve stresle başa çıkabilmek için mezun olmadan önce ve sonra neler yapılabileceğini planlamak, kısa ve uzun vadede gerçekleştirilecek hedefler belirlemek ve bununla ilgili planlamalar yapmak bu süreçte oldukça önemli. Ayrıca, aile ve arkadaşların desteğini almak stresin azalmasına yardımcı olacaktır. Hissettiklerimizi, duygularımızı bir başkalarıyla paylaşmak motivasyonu arttıracaktır. İş ararken unutmamanız gereken bir diğer şey ise kendi kişisel zamanına önem vermektir. Gününüzün en azından bir saatini kendinize ayırarak zihinsel sağlığınızı tazelemek, iş bulma süreci ve aynı zamanda motivasyonunuzu düşürmeden devam etmenize yardımcı olacaktır.

Yukarıda bahsettiğim planlara örnek verecek olursam;

Mezun olmadan önce hocalarımızdan tavsiye mektupları alabiliriz. Aynı zamanda yapacağımız iş başvuruları için yine hocalarımızdan referans olmalarını rica edebiliriz. Son sınıf ve son dönem olduğunu göz önünde bulundurarak derslerimizin yoğunluğuna göre staja başlayabilir ve sektörle ilgili bir çevre oluşturabilirsiniz. Mezun olduktan sonra ise öncelikle stresle başa çıkabilmek ve aynı zamanda dinlenmek için kendinize bir hobi bulabilirsiniz : örgü örülebilir, resim yapılabilir, takı yapılabilir, yeni tarifler denenebilir, kitap okunabilir, hissettikleriniz & düşüncelerinizle ilgili bir defter tutulabilir, yeni bir dil öğrenilebilir, düzenli spor ve beslenmeye çalışılabilir, ailemizle ve sevdiklerimizle vakit geçirilebilir, tek başına yürüyüşlere çıkılabilir. Bunlar elbette meslek hayatına yönelik hobiler değil, ancak stresle başa çıkabilmek için iyi bir yol olarak görülmektedir. Meslek hayatınızda ise kendinizi alanınızda geliştirecek konular hakkında araştırmalar yapabilir, seminerlere, online ya da yüz yüze kurslara katılabilirsiniz. Stresle bu şekilde hem başa çıkabilir hemde kendinizi geliştirerek ilgili olduğunuz sektörde fark yaratabilirsiniz.

Sonuç olarak elbette yeni mezun olmanın o yoğun stresli dönemlerini yaşayacaksınız, bu çok doğal bir durum. Unutmamanız gereken bir diğer şey ise kendi yolunuzu çizerken çevresel faktörlere karşı üç maymunu oynamak gerekmesi. Kısaca önemli olan rotayı doğru oluşturmak ve yanınıza neler aldığınız. Bu pusula ile stresli geçen bu süreci olabildiğince sağlıklı ve dengeli bir şekilde atlatabilirsiniz.