Yeşilçam'ın Ünlü Yönetmenleri

Yeşilçam'a bakış.

Yeşilçam komediler, dramalar, korku filmleri gibi farklı türlerde yılda 200’ün üzerinde film üreten altın bir dönem. Kısacası, Yeşilçam Türkiye’nin Hollywood’u.

Zeki Ökten

İlk filmi “Ölüm Pazarı”nı yayınladıktan sonra istediği başarıyı elde edemeyince yönetmen asistanlığına geri dönen, asla vazgeçmeyen bir yönetmen. Asistanlık yaptıktan sonra 1972‘de çektiği “Kadın Yapar” ve ardından yönettiği 1973 yapımı “Bir Demet Menekşe” filmleriyle ününü duyurmayı başardı. Toplumsal sorunları komedi ile vermeyi başaran Zeki Ökten, çektiği filmlerle yurt içinde ve yurt dışında birçok ödül kazandı. Aslında, Zeki Ökten, herkese vazgeçmeden her zaman yola devam etmek gerektiğini gösterdi. Zeki Ökten’in yönetmiş olduğu birçok kült film bulunur. Çöpçüler Kralı, Kapıcılar Kralı, Davacı, Düttürü Dünya gibi filmleri Türk sinemasına kazandırmıştır. Bu filmler her zaman toplumsal statüdeki çatışmaları neşeli ve dramatik bir şekilde sinefillere sunar. Kemal Sunal, Şener Şen, Ayşen Gruda ve birçok değerli sanatçının oynamış olduğu ve Zeki Ökten’in yönetmiş olduğu filmler arasında “Çöpçüler Kralı” izleyiciler tarafından film tavsiyelerinde yerini alır.

Metin Erksan

Filmlerine kendi kişiliğini ve özgün üslubunu koyan büyük bir yönetmen. Yeşilçam’ın en önemli yönetmenlerinden biri olan Metin Erksan, ilk uzun metrajlı filmi olan "Şeytanın Uşakları" ile Türk sinemasına korku ve gerilim türlerine yeni bir soluk getirmiştir. Metin Erksan, filmlerinde insanın iç dünyasına ve toplumsal sorunlara odaklanır. Çoğu filmi, Türkiye'nin farklı bölgelerindeki insanların yaşam koşullarını ve kültürlerini yansıtır. Erksan’ın yönettiği unutulmayacak filmlerin arasında, kendisinin de en sevdiği filmi olarak nitelendirdiği Hicran Yarası, İntikam Meleği, Altın Ayı ödülü kazanan Susuz Yaz, Sevmek Zamanı ve Yılanların Öcü gibi birçok kült film vardır. Metin Erksan’ın filmlerinin içerisinde, Yeşilçam’da gönül bağı kurulan filmlerin başında gelen Sevmek Zamanı film tavsiyelerinde yer alır.

 Kartal Tibet

Doğuştan bir jön yeteneğine sahip olan Kartal Tibet, yönetmenliği ile de ün kazandı. Oynadığı filmler ve canlandırdığı karakterlerin yanı sıra yönettiği filmlerle de Yeşilçam'ın unutulmaz isimleri arasına girdi. Kartal Tibet, 1977 yılında bu sefer kameranın arkasına geçti. Belki rol aldığı filmlerden çok daha fazlasının yönetmeni, senaristi ve yapımcısı oldu. Kendisinin pek çok televizyon dizisinde de imzası bulunmaktadır. 2002 yılında Altın Portakal Film Festivali Yaşam Boyu Onur Ödülü'ne layık görülerek kariyerini taçlandırmıştır. Kartal Tibet, unutulmaz filmlerin birçoğuna imza atmıştır. Bunlar; Japon İşi, Şabaniye, Sosyete Şaban, Ortadirek Şaban, Milyarder, Davaro ve Tosun Paşa gibi halkın sevdiği filmlerdir. Türk sineması izleyicileri arasında en çok Tosun Paşa film tavsiyeleri arasında yerini alır.

Atıf Yılmaz

Atıf Yılmaz, yönetmenlik kariyerine Kanlı Feryat ile başladı. Bundan öncesinde de yardımcı yönetmenlik, film eleştirmenliği ve senaryo yazarlığı yaptı. Mimar Sinan Üniversitesinde akademisyenlik yapan Atıf Yılmaz, yönetmenliğe de hız kesmeden devam etti. Selvi Boylum Al Yazmalım'ın yönetmenliğini üstlenen Atıf Yılmaz, Yeşilçam sinemasına birçok efsane film kazandırmıştır. Atıf Yılmaz, özellikle köy ve pastoral yaşamı anlatan, sosyolojik, toplumsal konulu filmlerde başarı sağlarken, çektiği filmlerin senaryolarını da kendisi yazdı. Yönetmen, yaptığı filmlerle 1984, 1985 ve 1986'da Altın Portakal Film Festivali'nde "En İyi Film" ödülü ve daha birçok kategoride ödül aldı. Atıf Yılmaz’ın yönettiği bazı filmler, başta Selvi Boylum Al Yazmalım olmak üzere, Kibar Feyzo, Ne Olacak Şimdi, İbo ile Güllüşah, Aaah Belinda, Salako’dur. İzleyiciler arasında film tavsiyelerinde Selvi Boylum Al Yazmalım yerini alır.