Yılın Beklenen Zamanı Geldi: Sonbahar

"İlham Dönemi" olan sonbaharın gelişiyle yapabileceğiniz aktiviteler ve sonbaharın tadını çıkarabilmeniz için bazı öneriler.

Sonbahar özellikle sanatla bağı olanlar için yılın en ilham verici zamanı. Karanlık hava, cama vuran yağmur sesi, sokakların sararmış yapraklarla görsel bir şölen oluşturması ve sıcak kahve eşliğinde izlenen diziler, filmler.


Yılın bu dönemi size de heyecan veriyorsa sizin için birçok öneriyle geldim. Sonbaharda yapılabilecek aktiviteleri, dinlerken ilham bulacağınız müzikleri, izlerken iliklerinize kadar sonbaharı hissedeceğiniz dizi ve filmleri derlediğim bu yazıyı okurken umarım keyif alırsınız.

Çok uzatmadan ilk başlığıma geçmek istiyorum: Sonbaharda yapılacak aktivite önerileri!

Sonbaharı romantikleştirmeyi seven biriyseniz ilk önerim kesinlikle kulaklık ve yağmur eşliğinde uzun bir yürüyüş yapmanız olacak. Uzun yürüyüşünüz ile sonbaharı romantikleştirmeye başladıktan sonra sıcak içecekler eşliğinde size gelen ilhamı sanatınıza dökmeye başlayabilir, ders çalışabilir, en sevdiğiniz dizi/filmi izlerken güvenli alanınızda hayatın getirdiği stres ve kaygıdan uzaklaşabilirsiniz. Sevdiklerinizle bir şeyler yapmak isterseniz çeşitli workshoplara katılabilir, yaşadığınız şehri hep birlikte bir turist gibi gezebilirsiniz. Sahil kenarlarında oturup saatlerce sohbet ederken, bu anları fotoğraf ve videolarla ölümsüzleştirmeyi de unutmamanızı öneririm.

Bir roman yazarı olarak ben şarkılar eşliğinde bir şeyler yazmayı çok seviyorum. Özellikle sonbaharın içimizde uyandırdığı sakinlik, huzur ve melankoli ile birlikte yılın bu döneminde bana ilham veren birçok şarkı var. Her birini burada sayamasam da izninizle sizin için ufak bir başlangıç playlisti oluşturmak isterim.

İşte dinlerken size sonbaharın gerçekten geldiğini hissettirecek bazı şarkılar:

-We Fell in love In October - Girl In Red

-Back to Autumn - Tall Heights

-The Night We Met - Lord Huron

-I Love You - Billie Eilish

-Coffee Cups and Cigarettes - Tomo

- If the World Was Ending - JP Saxe, Julia Michaels

-Where’s My Love - SYML

-As the World Caves In - Sarah Cothran

-Home - Edith Whiskers

-There She Goes - The La’s

-Willow - Taylor Swift

-Champagne Problems - Taylor Swift

-There Is a Light That Never Goes Out (2011 Remaster) - The Smiths

-Not Alone - Paris Seanye’

-Dreams (2004 Remaster) - Fleetwood Mac

-Moonlight on the River - Mac DeMarco

-Where You Lead - Carole King

-Lorelai - Fleet Foxes

-Cinnamon Girl - Lana Del Rey

-Where’d All the Time Go? - Dr. Dog

-I Love You So - The Walters

-Where Is My Mind? (2007 Remaster) - Pixies

-First Love/Late Spring - Mitski

-TV - Billie Eilish

-Apocalypse - Cigarettes After Sex

-Fourth of July - Sufjan Stevens

-There It Goes - Maisie Peters

-August - Taylor Swift

-Memories - Conan Gray

-Lovers Rock - TV Girl

-Cardigan - Taylor Swift

-Smells Like Teen Spirit - Nirvana

-Flowers In The Window - Travis

-Stick Season - Noah Kahan

-Heather - Conan Gray

-July - Noah Cyrus

(Listeyi yeterince ufak tutamadığımı farkındayım ama sonbahara başlangıç paketi gibi bir playlist oldu diyebilirim…)


Bir diğer önerim ise sonbaharın tadını çıkarmanızı sağlayacak dizi/filmlerden bazıları olacak. Ben genellikle tekrar tekrar izlediğim dizi/filmlere yılın bu döneminde başlamayı çok seviyorum. Bu yüzden buradaki önerilerim sonbahar temasından çok sizi güvenli alanınızda hissettirebilecek içerikler olacak.

İşte sonbaharın tadını çıkarabileceğiniz dizi/film önerileri:

İlk sırada benim için sonbahar temasına uygunluğuyla kesinlikle Gilmore Girls yer alıyor. Özellikle ders çalışmak için kendi içinizde bir istek arıyorsanız Rory ve Paris içinizdeki öğrenme hevesinizi tekrardan canlandırabilir. Lorelai ile birlikte çorba kupalarında litrelerce kahve içerken kendinizi güvenli bir kasabada hissetmek, sonbaharı romantikleştirmek ve biraz olsun gülmek isterseniz kesinlikle Gilmore Girls izlemelisiniz.


İkinci olarak favori sitcomum olan Friends yılın bu dönemlerinde de vazgeçilmezlerimden birisi. Özellikle sonbahar, noel ve şükran günü gibi temaları içeren bölümlerini sonbaharda tekrar tekrar izlemeyi çok seviyorum. Joey’i izlerken sıcak çikolata yudumlamak, Rachel’ın hala günümüzde modaya yön veren kombinlerini gözlemlemek, Monica’nın ziyafetleriyle “keşke benimde böyle bir arkadaşım olsa” demek, Chandler’la karnım ağrıyana kadar gülmek, Phoebe’nin travmalarıyla dalga geçmesini izleyip güçlü bir karakter olduğunu gözlemlemek ve  Ross’un Ben’e Hanuka’yı anlatma çabasını izlemek favori sonbahar aktivitelerimden…

Biraz film önermem gerekirse ben genellikle yılın bu döneminde bana ilham veren sanatçıların müzik belgesellerini izlemeyi çok seviyorum. Bunun haricinde kültleşmiş filmleri izlemekte favorilerim arasından.

Son önerim ise mutfağa girişmeniz yönünde olacak. Sonbaharda kurabiye, kek, sufle gibi tatlılar yapabilir; yepyeni tarifler denerken yaptıklarınızı sevdiklerinizle birlikte afiyetle yiyebilirsiniz.

Sonbahar bize hissettirdiği duygularla, verdiği ilhamla, hüznüyle, sakinliğiyle, huzuruyla bence büyülü bir zaman dilimi. Umarım yukarıda verdiğim tavsiyeler hoşunuza gitmiştir, sonbaharın tadını çıkarmayı unutmayın. Bolca ilhamla dolmanız dileğiyle!