YouTube Kids Nedir?

Çocukların Youtube'da vakit geçirmeleri ebeveynleri sanal dünyada çocuklarını takip etmeye yönlendirdi. Youtube bu konuda nasıl çalışıyor?

Çocukların keyifli bir platformda eğlenmeleri ve keşfetmeleri için 23 Nisan 2021 tarihinde Youtube kids, Türkiye'de kullanıma açıldı. Sadece çocuklara özel olarak hazırlanan uygulama, güvenliği ön planda tutan kuralları çerçevesinde ücretsiz, eğitici videoları içerisinde barındırmaktadır. Ebeveynlerin kontrolünde olan youtube kids, çocuklara ilgi duydukları alanlarda güvenilir dijital deneyim yaşatmayı hedeflemektedir.

Youtube Kids Çalışma Prensibini İnceleyelim

Uygulamanın tasarım aşamasında birçok filtreden yararlanılmıştır. Bu filtreler; çocuğun yaş aralığı, ilgi alanı, yaşadığı coğrafya gibi filtrelerdir. Bu sayede geliştirilen algoritmalar, çocukların izlemeye alışkın oldukaları içeriklere yakın içerikleri sunmasında yardımcı olmaktadır. Filtreler sayesinde çocuklar için uygun olmayan youtube videoları çocuklara gösterilmiyor ve platformun güvenilirliği yükseliyor.

Flagging sistemi, youtube kids uygulamasında dikkat çeken bir özelliktir. Flagging sayesinde kids kullanıcıları, çocuklar için uygunsuz olabilecek videoları ve içerikleri ikaz ederek uzaklaştırıyor. İçerikle ile ilgili yapılacak herhangi bir sorgulama, flagging sayesinde otomatik olarak gösterilmiyor.

İçerik üreticilerine de açık olan youtube kids uygulaması, ebeveynlerin çocuklara yönelik içerikler üretmesine de imkan veriyor ancak içeriklerin uluslararası ve yerel yasalara uygun olması güvenlik için zorunludur. Filtreleme sisteminin dahil edildiği flagging sistemi, youtube kids uygulamasına uygun olmayan içeriklerin yayınlanmasına ve gösterilmesine algoritmalar aracılığıyla erişime engellemektedir.

Youtube Kids Nasıl Kullanılır?

Platformunda oturum açan ebeveynler, evlerinde bulunan her çocuğa özel, ayrı bir profil oluşturabilmektedir. Her profile özel, ayrı video tercihlerini ve önerilerini ayarlamaktadır. YouTube kidsin bu özelliği sayesinde çocuklar platformdan en verimli biçimde faydalanmaktadır. Çocuklara özel profillere yalnızca YouTube kids uygulaması üzerinden, ebeveynler hesaplarından oturum açtıklarında kids uygulamasına erişilebilmektedir. Bu sayede çocuklar ebeveyn gözetiminde kids uygulamasında hareket etmektedir. Çocuklar youtube kids uygulamasında ebeveynlerinin denetimindedir.

Oturum açmak için;

  1. Youtube kids sitesine giriş yapılır.
  2. Ebeveyn izinleri dikkatlice okunur ve kabul edilir
  3. Kullanıcı adı ve şifresi tanımlanır
  4. Çocuklara özel profil oluşturulur
  5. Çocuklar için yaş kriteri belirlenir
  6. Uygulamanın ebeveyn içerik yönetim tercihleri belirlenir
  7. Tebrikler. Sayfanız oluşturuldu.

Çocukların; güvenilir, yaşlarına ve zihinsel gelişimlerine uygun içeriklere erişimi için ebeveynlere büyük bir sorumluluk düşüyor. Çocuklara güvenilir içerikleri ulaştırmak için teknolojinin gelişimlerini mutlaka takip etmelisiniz.