Yunan Mitolojisinde Dryadlar

Yunan Mitolojisinde Dryadların hayatları, içinde yaşadıklara ağaca bağlı olmalarıyla bilinmektedir.

Dryadlar Yunan Mitolojisi'nde ağaç perileri olup doğanın veya ağacın ruhu olarakta bilinmektedirler. Kendilerini ormanlardaki ağaçları korumaya adamış olmalarından dolayı Dryadlar, ''ağaçların koruyucuları'' olarakta adlandırılmaktadır. Yunanca'da isimleri ise ''meşe'' anlamına gelmekte ve ''meşe ağaçlarının perileri'' olarakta denilmekteydi ve hatta Dryadların korudukları ağaçların isimleri de bazen kendilerine verilmiştir.

Mitolojide ağaçların her birinin bir Dryad olduğuna inanıldığı gibi Dryadların, ağacın içinde veya yakınında yaşadığına dair inançta bulunmaktadır.

Dryadları, Hamadryadlardan ayıran en temel özellik; Hamadryadların bulundukları ağaçlardan ayrılamamalarıdır. Ayrıca ömürleri, yaşadıkları ağaçlarla eş değerdi. Dryadlar ise insanlarla birlikte olarak çocukları olabilmekteydi.

Dryadlar tıpkı diğer periler gibi oldukça uzun yaşamaktaydılar. Görünümleri ise genç bir kadına benzemekte ve mavi gözler ile kahverengi, kıvırcık saça sahip olmalarıyla bilinmekteydiler.

Dryadlara olan inanış Antik Yunanistan'da oldukça yaygındı. Bundan dolayı herhangi bir ağaç kesilecek olduğunda yetkililere danışılmakta ve Dryadlar tarafından bırakılıp gidilen ağaçlar kesilmek için seçilmekteydi.

Dryope, Dryadların en bilinenidir.


Kaynaklar:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Dryadit

https://en.wikipedia.org/wiki/Dryad

https://tr.wikipedia.org/wiki/Dryadlar

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D1%80%D0%B8%D0%B0%D0%B4%D0%B8


Kapak Görseli:

Drayope


Diğer Görseller:

The Dryad - Evelyn De Morgan

Ovidius'un Metamorfozlar adlı eserindeki Nilüfer Ağacı'na dönüşen Dryope