Yunan Mitolojisinin Ünlü Kahramanı Herakles ve 12 İşi

Yunan Mitolojisi'nin en trajik kahramanı Herakles.

Kahraman olmayı kendi seçmeyen Herakles, tanı vergisi kuvvetini, onu dizginleyemediği sürekli başına iş açtığı için sevmez. Bu gücünü bir türlü dizginleyemez ve istemeyerek suç işler. Hiçbir kahramanlığı kendi isteğiyle yapmaz, ona zorla yaptırılır.

Herakles'in başındaki en büyük dert Zeus'un karısı tanrıça Hera'dır. Hera sürekli olarak Herakles ile uğraşmış ve ona türlü türlü dertler açmıştır. Günün birinde Hera; Heraklesin cinnet geçirmesini sağlamış, Herakles de çocukarını bir bir öldürmüştür. Sonrasında Herakles bu suçlarından arınsa da Tanrıça onu rahat bırakmamıştır. Suçlarının bedeli olarak onadan on iki yıllık hizmet istemiş ve bu süreci başarıyla yerine getirirse ölümsüzlüğe kavuşturacağını söylemiştir. Herakles'in on iki işinin ortaya çıkışı bu şekilde olmuştur.

İlk iş Nemea Aslanı. Bu aslan Yunanistan'daki Nemea Bölgesini kasıp kavuruyormuş. Herakles okları ve topuzu ile onu yenemeyince kolları arasına alıp boğmuş. Yüzdüğü postunu da kensine zırh edinmiştir. İkinci iş Lerna Ejderi. Hera dokuz kafalı bir yılan olan bu ejderi Argos Bölgesindeki Lerna bataklığına salmıştır. Herakles bu ejderin kafalarını bir bir koparmıştır. Üçüncü iş Erymanthos Yaban Domuzu. Eurytheus bu domuzun diri diri getirilmesini istemiş. Aylarca domuzu izleyen Herakles onu bir ağ ile yakalamış ve Eurytheus'a götürmüş. Dördüncü iş Kyreneia Geyiği. Altın boynuzlu ve tunç ayaklı olan bu geyik, Artemis ve Apollon tarafından korunmaktaymış. Herakles geyiği bir yıl kovalamış ve sonunda onu okuyla yaralamış ve Eurystheus'a teslim etmiş. Beşinci iş Stymphalos Gölünün Kuşları. İnsan eti yiyen bu kuşların pençeleri ve gagaları tunçtanmış. Athena, Heraklese kuşları korkutması için ziller vermiş, Herakles de oklarıyla kuşları öldürmeyi başarmıştır. Altıncı iş Augias'ın Ahırları. Elis kralı Augias'ın ahırları dağ gibi üst üste yığılan gübreden kullanılmaz hale gelmiş. Ayrıca toprak da gübresiz kalmış. Eurystheus, Heraklesi küçük düşürmek için gübreleri temizlemesini istemiş. Herakles de ırmakların yataklarını değiştirerek akıntı ile gübreleri temizlemiş. İş öncesi Augias Herakles temizlerse sürünün onda birini vereceğini söylemiş fakat sözünde durmamış. Herakles ise kralı ve oğullarını öldürmüş. Yedinci iş Girit Boğası. Girit kralı Minos beyaz boğasını Tanrı Poseidon'a kurban etmek istemeyince tanrı boğayı kudurtmuş. Boğa ekinleri yok edip ülkeyi açlıkla karşı karşıya bırakıyormuş. Herakles bu boğayı boynuzlarından tutup Yunanistan'a götürmeyi başarmıştır. Sekizinci iş Diomedes'in Atları. Trakya kralı Diomedes'in insan eti yiyen atları varmış. Herakles Diomedes ile savaşır onu yenip atlara yedirir. Atlar ise ehlileşir. Dokuzuncu iş Amazonlar Kraliçesi Hippolyte. Eurystheus'un kızı Admete, Herakles'ten Amozanlar kraliçesi Hippolyte'nin büyülü kemerini ister. Herakles kemeri almak için kraliçeyi öldürür ve başarılı olur. Onuncu iş Geryoneus'un sürüleri. Dünyanın batı ucunda büyük sığır sürülerini otlatan Geryoneus'un sürülerinin bekçileri vardır. Herakles bekçileri öldürür ve sığırları alıp götürüp Eurystheus'a verir. Onbirinci iş Batı Kızlarının Altın Elmaları. Hera, Zeus'la evlenirken bu meyveleri hediye olarak alır. Meyveleri nympha'lar ve bir ejder korumaktadır. Bir deve elmaları aldıran Herakles, onları Athena'ya adar. Onikinci ve son iş Kerberos'un Ölüler Ülkesinden Kaçırılması. Heraklesin başardığı en zor iş budur. Hermes ve Athena'nın yardımıyla, hiçbir ölümlünün geri gelemediği yeraltı ülkesine iner. Orada bağlı oan Theseus'u kurtarur ve kerberos köpeğini alıp yeryüzüne kaçırır. Sonra Herakles köpeği Hadese geri getirip bırakır.

Gücün, kahramanlığın simgesi olan Herakles, hem kahraman hem de tanrı olarak tapınılmıştır. Yunanlıların gözünde kötüleri cezalandıran, onların başına gelen belalardan kurtaran dev bir kahramandır. Kahramanlığının yanında trajik durumu oldukça ilgi çekicidir. Gücüne hakim olamayışı sürekli olarak suç işlemesine ve türlü türlü cezalara maruz kalmasına neden olmuştur.

Yararlanılan Kaynaklar:

A. Erhat, Mitoloji Sözlüğü, İstanbul(2015)