Yurt Odasında Başarılı Bir Yaşam İçin İpuçları
Yurt odasında mutlu kalabilmek için ipuçları.
Üniversite hayatında yurtta kalacaklar için birkaç öneride bulunmak için bu yazıyı sizlerle paylaşıyorum. Keyifli okumalar dilerim!
1)Samimiyet
Oda arkadaşlarınızı ilk gördüğünüzde heyecanlanmanız ve bunun doğrultusunda hemen konuşup kaynaşmak istemeniz çok normal bir istektir lakin dikkatli olmakla fayda vardır. İlk zamanlarda adı, okuduğu bölüm, nereli olduğu gibi konularda sorular sorarak ya da onun bu tarz sorularına cevap verebilirsiniz. Ama sizlere ilk günlerden özel hayatınızı soruyor ve anlatmanızı istiyorsa, biraz geri durmanızı tavsiye ederim. Birkaç gündür aynı odayı paylaşıyor olmanız özel hayatınızla, ailenizle ilgili bilgileri onlarla paylaşacağınız anlamına gelmez. İnsanlar ilk zamanlar gerçek yüzünü saklamayı tercih ederler bu yüzden daha tam tanımadan özelinizi ve her şeyinizi anlatmaktan çekinin. Her zaman arkadaşlarınızla aranızda mesafe olması sizi daha iyi hissettirecektir.
2)Eşyalarınıza Sahip Çıkın
İnsanlar genellikle başkası üzerinden geçinmeyi severler. Oda arkadaşlarınızın da böyle olabilme ihtimali yüksektir. Önceleri “Canım sende şu var mıydı?” gibi kibar isteklerle başlayıp sonraları alışkanlık haline getirirler. Havlu kağıtlardan tutun makyaj eşyalarınıza hatta kıyafetlerinize kadar bu sorular gitgide fazlalaşır. Sizin de bir öğrenci olduğunuzu , bu eşyalara para verdiğinizi unutmamalısınız. Eğer acil ihtiyacı varsa ve aldığı şeyin yerine size yenisini alıyorsa bu durumda eşyanızı paylaşabilirsiniz.
3)Rahatsızlığınızı Dile Getirin
Odanızı birden fazla kişiyle kullandığınızda birtakım sorunların çıkması normaldir. Örneğin oda arkadaşlarınız sabaha kadar oturup konuşmak isterken siz uyumak isteyebilir, kulaklık kullanmadan film, dizi izleyip müzik dinleyebilir ve siz bundan rahatsız olabilirsiniz. Bunun gibi birçok örnek vermek mümkündür. Eğer bu tarz şeylerden rahatsız oluyor ve dile getirmiyorsanız yolun sonunda siz zararlı çıkarsınız. Oda arkadaşlarınız ses çıkarmadığınız için rahatsız olmadığınızı düşünüp devam edebilir. Bu durumda siz bunları içinize atarak onlara kötü gözle bakmaya başlarsınız. Çoğu kişi düşünceli tavırlar sergilemediği için bu tür durumlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu durumda rahatsızlığını dile getirmeli gerekiyorsa hep beraber ortak oda kuralları oluşturabilirsiniz.
4)Düzenli ve Temiz Olun
Odanızda sizden başka kişilerin de yaşadığı gerçeğini göz önünde bulundurmanız gereklidir. Oda içerisinde ortak kullandığınız alanlarda düzenli ve temiz olmanız gerekmektedir. Örneğin odanızda sadece bir masa varsa ve ortak olarak kullanıyorsanız bu masayı kendi eşyalarınızla doldurmak saygısızca bir harekettir. Masayı kullandıktan sonra eşyalarınızı kaldırmalı arkadaşlarınıza alan açmalısınız. Aynı şekilde ortak kullandığınız buzdolabında da fazladan yer kullanmak, dağınık bir şekilde eşyalarınızı yerleştirmek, bozulmuş ürünleri atmamanız oda arkadaşlarınız ile aranızın açılmasına neden olabilir.
5)Dedikodu Yapmayın
Bir oda arkadaşınızın davranışından rahatsız olduğunuzda bunu diğer oda arkadaşınıza söyleyip dedikodu yapmamalısınız. Bu rahatsızlığınızı anlattığınız kişi bunu diğer oda arkadaşınıza söyleyebilir ve aranızda gerginlik oluşabilir. Bu durumda yine zararlı siz çıkarken onlar iyi anlaşmaya devam edebilir. Ya da oda arkadaşınız size diğer oda arkadaşınızı kötülediğinde ona destek çıkmamalı konudan uzaklaşmaya çalışmalısınız.