Yürüyen Şato: Ünlü Miyazaki Filminin Arkasındaki Kitap

Miyazaki’nin Yürüyen Şato uyarlamasının ardındaki yazar Diana Wynne Jones kimdir? Yazarın kitabı, Miyazaki filminden nasıl ayrışır?


20 Kasım 2004’te gösterime giren, Oscar adayı Miyazaki’nin efsanevi filmi Yürüyen Şato (Howl’s Moving Castle), yazar Diana Wynne Jones’un kitabının bir uyarlaması. Ghibli’nin filmi hak ettiği değeri görerek yıllar içerisinde kültleşen bir animasyona dönüşse de, pek az kişi başarılı filmin arkasındaki kitabı biliyor.


Diana Wynne Jones Kimdir?

Pek az duyulsa da aslında yazar Jones, alanında oldukça ün kazanmış başarılı bir sanatçı. 1934 Londra doğumlu Jones, sadece çocuklar için değil, yetişkinler için de fantezi ve hatta bazen bilimkurgu romanları yazmış. Çalışmaları birçok ödüle aday gösterilmiş, pek çok yazar için de ilham kaynağı olmuş. Bunların arasında Terry Pratchett, Philip Pullman ve bazı iddialara göre dünyaca ünlü Harry Potter serisinin yazarı J.K. Rowling’i görmek mümkün.

Yazar Jones, kitabında yazdığına göre, romanın fikrini ziyaret ettiği bir okulda, ona “Yürüyen Şato” adlı bir kitap yazmasını söyleyen bir çocuktan almış, çocuğun ismini not etmiş ve onu öyle iyi bir yere saklamış ki, bir daha bulamamış.


Yürüyen Şato: Kitap Filmden Nasıl Farklı?

Roman, filmden biraz farklı olsa da büyülü dünyanın hissiyatı aynı. Miyazaki, Jones’un kelimelerle yarattığı harikaları ekrana başarılı bir şekilde taşımış. Kitabı okurken Miyazaki’nin neden bu hikayeyi uyarlamaya karar verdiğini anlıyorsunuz. Jones’un romanı, 356 sayfalık bir sihir. Kitap zaman zaman heyecanlı, zaman zaman huzurlu bir atmosfere sahip. Sophie, filmden farklı olarak kitapta daha dinamik bir kahraman olarak karşımıza çıkıyor, Howl ise biraz daha asi ve kendini beğenmiş. Howl’un kişisel gelişim süreci kitap boyunca ilerliyor ve filmde gördüğümüz centilmene evrilişini okuyoruz.


Kitabı okudukça Sophie’nin sihirli güçleri olduğunu ve bu sayede nesneleri etkileyebildiğini öğreniyoruz. Filmde yer almayan bu ayrıntı, hikayeye oldukça derin bir anlam katıyor çünkü Sophie’nin lanetini anlamamıza yardımcı oluyor. Kitaba göre, Sophie kendisini "yaşlı bir kadın" gibi hissettikçe lanetin gücü artıyor; çünkü Sophie’nin kendine dair algısı, nesneleri etkileme sihriyle birleşerek onun "yaşlı kadın" olarak kalmasına yol açıyor. Howl’un geçmişinin kitapta farklı olduğuna şahit oluyor ve kitabı okudukça davranışlarının arkasındaki sebepleri daha iyi anlıyoruz. Filmden farklı olan kahramanların kişilikleri, aralarındaki dinamiği değiştiriyor ve filmden daha farklı bir deneyim sunuyor.



Miyazaki ve Jones'un Odaklandığı Temalar

Miyazaki’nin filmi savaş temasına yoğunlaşırken, Jones’un kitabı kendini keşfetme ve kabul etme temasına odaklanıyor. Miyazaki, savaşın getirdiği yıkımları anlatmak için bu temaya yoğunlaşmaya karar vermiş. Film ve kitap arasındaki farklılıklar, yalnızca sanatı derinleştiriyor ve farklı iki bakış açısı sunarken eğlendirmeyi unutmuyor.


Filmi beğendiyseniz mutlaka okumanız gereken bu kitap, sizi filmi hiç izlememişsiniz gibi hissettirecek, şaşırtacak ve büyüleyecek.