Zeigarnik Sendromu
Eski sevgilierimizi neden devamlı düşünürüz? Bunun sebebi tamamlanmamış ilişkiler, yarım kalan duygulardır.
Zeigarnik etkisi: kişilerin tamamlanmamış veya bölünmüş-yarıda kesilmiş etkinlikleri, tamamlananlara göre daha kolay hatırladığını ifade eden psikolojik bir kavramdır.
Sovyet psikolog ve psikatr Bluma Zeigarnik tarafından bir restoranda yapılan gözlem sonucu bulunmuştur.
Zeigarnik'in bu önemli keşfi, bir restoranda yemek yerken başlamıştır. Zeigarnik ve meslektaşları, garsonların siparişleri kâğıda yazmadan aklında tutabildiğini fark ettiler. Ancak, müşteriler hesabı ödedikten sonra, garsonlar sipariş detaylarını unutuyorlardı.
Bu, insan beyninin tamamlanmamış işlere karşı bir seçiciliğe sahip olduğunu ve bu durumların daha kolay hatırlandığını gösterir. Bu fenomen, psikoloji alanında önemli bir yer tutar ve birçok farklı durumda, özellikle de öğrenme ve hafıza üzerindeki etkileri açısından incelenmiştir.
İlişkilerde de aynı bu etki söz konusudur. Eğer bizim için bir ilişki tamamlanmadıysa hala 'şöyle olsaydı böyle olurdu' gibi bahaneler var ise veya içimizde kalan ukteler, unutamadığımız kişiler veya durumlar varsa sürekli düşünürüz ve zihnimizi meşgul eder. Fakat tamamladığımız ve yarım kalmadığını bildiğimiz şeyleri unuturuz işte bu duruma psikolojide zeigarnik etkisi denir.
Daha iyi anlaşılması için şöyle bir örnek bırakıyorum.
https://www.instagram.com/reel/C0Y61z0KoKy/?igsh=OTVsYXEzNTRrbXQz