Zeytin Ağacı ve Hayatın Döngüsü

Hayat bir döngüden ibaret midir? Geçmişte atalarımızın karşılaştığı seçimler yıllar sonra bizimde mi karşımıza çıkar?

Zeytin Ağacı, 2022'de yayınlanan Netflix yapımlı bir dizidir. Dizi her bölümü yaklaşık 50 dakika süren 5 bölümden oluşmaktadır. Çok yakın arkadaş olan Ada, Sevgi ve Leyla'nın hayatları üzerinden, hayatın bir döngüden ibaret olduğu anlatılıyor. Dizi genel olarak şu soru üzerinde dönüyor "Atalarımızın geçmişte yaşadığı trajediler, yaptığı seçimler yıllar sonra karşımıza çıkar mı?" Dizinin adının Zeytin Ağacı olmasın sebebi ise Zeytin Ağacı'nın gövdesinin kalın olması, atalarımızda kalması, genetik mirasımızı taşıması, yıllar anısını, olaylarını, ve seçimlerini barındırmasıyken dallarının ise narin olup günümüzdeki seçimler ile bağdaşlaştırılmasıdır.

Atalarımızdan bize kalan genetik mirasın sadece genetik, fiziksel, ya da hastalıklarda değilde karşımıza çıkan seçimlerde, yaşadığımız trajedilerde de olduğunu gösteriyor hatta kanıtlıyor. Dizi aynı zamanda, bize miras kalan seçimleri, trajedileri reddedebileceğimizi, kendi kaderimizi değiştirip bu döngüyü kırabileceğimizi de bize gösteriyor. Karakterler üzerinden bunu bakacak olursak; Leyla'nın büyük büyük ninesi, Eleni, mübadele sırasında boğularak ölmüştür ve ne tesadüftür ki Leyla'nın da su ve deniz korkusu vardır. Dizinin ilerleyen kısımlarında Leyla geçmişinde kalan bu trajediyi öğrenir ve dizinin sonlarına doğru hayat kendisine de benzer bir seçim sunar, Leyla kendisine miras kalan bu döngüyü zor da olsa kırar ve hayatına devam eder. Diğer karakterlerde de bu döngü görülür. Mesela, Ada'nın hayatındaki bütün erkekler tarafından aldatılması tıpkı annesi gibi, ya da sevdiği adamın başka bir ailesi olması.


Dizinin temel konusu tercihlerimiz üzerinden işlenen bir diğer konu ise "aldatılmak". Dizinin başrollerinden her ikisi de aldatılıyor. Fakat Leyla yıllarca, birçok kez aldatılmasına rağmen kocasını bırakmamayı tercih ederken Ada her iki sevgilisinde de aldatıldığını öğrendiği zaman terk etmeyi, bırakmayı tercih ediyor. Bu durum bize gerçek ihanet ölçüsünü, ilişkilerle ilgili tercihlerimizde kalbimiz mi beynimiz mi, ikilemini de önümüze çıkartıyor.

Dizi Hayatın döngüsünün karşımıza çıkarttığı tercihler, trajediler ve dramların gösterilmesi; büyücülük, psikolojik bir yöntem, ya da alternatif tıptan daha farklı ve gerçekçi başka bir şey.Her ne kadar dizinin konusu çok güzel ve büyüleyici, kadro güçlü ve tanınmış oyunculardan oluşsa da, hikayenin işlenişi, oyunculuk ve sunuluş düzeyi daha derin ve güzel olabilirdi. Diğer bir görüşümse dizi her ne kadar Ayvalık, Cunda Adasında geçse de, dizinin yeri, adanın güzellikleri daha çok gösterilse, güzelliklerine daha çok yer verilse daha güzel olabilirdi.