Zotero: Kaynak Yönetiminin Kolay Yolu

Nasıl kolay bir şekilde kaynakça oluşturabileceğinizi düşündünüz mü? Cevabı Zotero'da!

Akademik alanda yapılan çalışmalarda veya sırf okul için bile olsa yapılan araştırmalarda kaynakça kullanmamız gerekiyor. Uygun versiyonu bulmak, elle bakarak tek tek yazmak derken tabii baya zor oluyor. Buna çözüm olarak da karşımıza Zotero çıkıyor.


Zotero Nedir?

Zotero, açık kaynak kodlu ücretsiz bir kaynakça ve referans yönetim aracıdır. Hem bireysel araştırmalar hem de ekip çalışmaları için uygundur. Ayrıca tarayıcı eklentili bir program olması sebebiyle kaynakları doğrudan kütüphaneye ekleyerek kullanıcılara büyük kolaylık sağlar. Bunun dışında başka kolaylıkları da vardır, bunlar da:

  1. Kaynakça dışında alıntı da oluşturabilirsiniz ve bunu farklı atıf stillerine göre de ayarlayabilirsiniz. Bu atıf stilleri de APA, AMA, MLA ve Chicago şeklinde örneklendirilebilir.
  2. Başka bir yere aktarmadan kütüphanenizdeki kaynakların üzerlerine not alma, altını çizme gibi eklemeler yapabilirsiniz. Ayruca bu notlarınızı arkadaşlarınızla paylaşabilme seçeneği de vardır.
  3. Kütüphanenizi konulara ve temalara göre organize edebilirsiniz. Bu da kaynaklarınızı kolaylıkla bulmanıza ve vakitten tasaruf etmenizi sağlar.
  4. Bulut tabanlı bir sistemi olduğu için kütüphanenize istediğiniz her yerden erişebilirsiniz.
  5. Eklentiler ve özelleştirmelerle beraber daha işlevsel hale getirilebilir.