Zvyagintsev ve Tarkovsky

Zvyagintsev'den Tarlovsky alıntıları

Rus sinemasının önde gelen isimlerinden olan Zvyagintsev Rusya'da Tarkovsky'nin varisi olarak gösterilir. Zvyagintsev'in filmlerinde Tarkovski'den ilham aldığı görülür. Filmlerinde kullandığın sembolik anlatımlar, uzun doğa görüntüleri yanı sıra Tarkovsky'nin sahnelerini yeniden canlandırdığı görülür.

The Mirror (Ayna)
The Return (Dönüş)

Zvyagintsev, The Return filminde iki çocuğun 12 yıl sonra babalarının eve geri dönüşünü anlatıyor ve bu filmde Tarkovskiden çokça esintiler görüyoruz. Sırtını kameraya dönmüş, uzaklara bakarak sigara içen kadın Tarkovskiye özgü bir pozdur.

Solaris - The Dead Christ
The Return

The Return filminde baba figürü yatakta uzanmaktadır. Tarkovski'nin Solaris'te benzer bir etki yaratmak için kullandığı Mantegna'nın 'Ölü İsa'ya Ağıt' tablosunun yeniden canlandırmasıdır. Huzurla uyumak.

Zvyagintsev filmlerinde sembolik anlatımları sıkça kullanıyor ve sukça dini göndermelerde bulunuyor. Dönüş, Rusça "dönmek" fiili "pazar" günü ve "diriliş" anlamına gelir. Baba bir cuma günü ölür ve pazar günü sembolik olarak İsa'yı temsil eder.
"Korkarım hiçbir ipucu yok. Ya algılarsınız ya da algılamazsınız. Cevabı olmayan şeyler vardır ve bunları açıklayabilecek kimse yoktur. Onları ya hissederiz ya da hissetmeyiz... Sanat anlamak için bir tür kılavuz değildir. Kendi başına bir şeydir. Benim için en önemli şey imgedir, düşünce değil."