18 Mart Çanakkale Zaferi
"Ben size taarruzu değil ölmeyi emrediyorum."
Birinci Dünya Savaşı ilan edildikten sonra Osmanlı Devleti de kendi çapında önlemlerini almaya başladı. Öncelikle boğazlarda mayın hatları oluşturuldu ve ardından deniz ulaşımlarına kapatıldı. İlk şehitlerimiz Fransız ve İngiliz savaş gemilerinin 3 Kasım 1914 tarihinde yaptığı saldırı ile verildi. Churchill’in boğazlara odaklanacağını belirtmiş olması sonucu Çanakkale Harekatına başlandı.
İtilaf devletlerinin amacı Osmanlı’yı Birinci Dünya Savaşı esnasında saf dışı bırakıp Çanakkale’yi geçip İstanbul’u ele geçirip Rusya’ya yardım göndermekti. Şubat ayında başlayan bu hayalleri 18 Mart günü donanmaları gibi suya düşmüştü.
İngiliz ve Fransız gemilerinin yaptığı ilk saldırılar istedikleri sonuçları vermemiş olsa bile ardından yaptıkları saldırılar onlar için olumlu olmuştu. Erenköy kıyılarında görülen gemilerden dolayı Osmanlı, gizlice Erenköy Koylarına da mayın hattı oluşturması kararı aldı.
İngiliz ve Fransızların ilk amacı Marmara’ya geçme öncelikliydi. 3 hat şeklinde yapılan saldırı sonucunda kendi gemileri ağır hasar aldı. 3. hat filosunun da ilerlemesi ile Türk askerlerinin menziline girince yapılan saldırılar sonucunda İngiliz ve Fransız gemilerinin kimisi battı.
Erenköy kıyılarına dizilen mayın tarlasına yaklaştıklarını anlayan Amiral de Robeck geri çekilme kararı aldı.
Kara harekatında ise düşman askerinin çıkarma yapabileceği en müsait olan yerlere savunma tertibatları yapılması kararı Mustafa Kemal tarafından alınmıştır. Yapılan tertibatlar sayesinde Gelibolu'ya üç kere askeri çıkarma yapan İngilizler üç seferde de geri püskürtülmüştür. Mustafa Kemal'in gerçekleştirdiği önemli askeri müdahaler Çanakkale savaşını büyük bir açıdan etkilemiştir.
Zafer, cephelerimizdeki Türk ordusunun, mayını ustaca yerleştiren ve savaşan askerlerimizin, ve onların tereddüte düşmesine bile müsaade etmeyen Mustafa Kemal Atatürk'ün sayesinde Türklerin oldu. Çanakkale’yi geçilmez kılan bütün şehitlerimizden, gazilerimizden ve askerlerimizden vatan razı olsun.