Affetme Üzerine
Affetmek, affettiklerimizden özgürleşmektir.
Hayatta istemediğimiz pek çok şey olabilir. Arkadaşlarımız bizi üzdüğünde, sevdiklerimiz bizi terk edebilir, insanlar kalbimizi kırabilir. Bize zarar veren olaylara sebebiyet verebilirler. Bütün bunlar karşısında üzülebilir, öfkelenebilir ve karşımızdaki kişilerin hissettiklerimizi anlaması için aynı şeyleri yaşamalarını isteyebiliriz. Böylece içimizin rahatlayacağını düşünürüz. İçimizin rahatlamasına karşılık içimizde taşıdığımız duygular bizde yük oluşturup bize zarar verebilirler. Bugünkü yazıda bahsedeceğimiz affetme sayesinde içimizde taşıdğımız olumsuz duygulardan kurtulabiliriz. Bu zor ve aynı zamanda özgürleştirici kavramı incelemek için yazımıza göz atabilirsiniz.
Affetme Nedir?
Bir kişiyi veya herhangi bir şeyi affetmek; o kişi veya durumla ilgili duyguların ve düşüncelerin azalmasını, bitmesini içerir. Affettiğimiz şeye karşı artık herhangi bir öfke beslemeyiz, ondan intikam almak istemeyiz. Yani o kişi veya durumla ilgili nötr oluruz.
Kabullenme kavramını affetmenin içerisine alabiliriz. Bir şeyi affetmeden önce onu kabul etmemiz gerekir. İnkar etmek affetmeyi zorlaştırabilir. Kabullenmeden bahsettiğim önceki yazımda, bunu nasıl yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Affetme Ne Değildir?
Affetmek olan bir olayı tamamıyla yok sayıp onu görmezden gelmek değildir. Affetme tam tersine, olayları kabul etmeyi içerir.
Affetme bize karşı yapılan haksızlığı onaylamak da değildir. Affederek bize yapılan haksızlıkları ve yanlışları onaylamış olmayız.
Affederek yaşanmış olan olayları unutmayız. Affetme eylemini bilinçli bir şekilde gerçekleştiririz. Unutmak ise olayı görmezden gelmekle başlar.
Nasıl Affedebiliriz?
Affetmek için öncelikle sakinleşip hissettiğimiz duygu düzeyinin düşmesi gerekir. Yani olayın üzerinden belli bir zaman geçmesi bizim için iyi olabilir. Sonrasında ise hissettiğimiz duyguları ve düşünceleri belirlemek onları azaltmak adına faydalı olabilir.
Olay ve kişi hakkında daha sağlam ve mantıklı düşünmek, yani olaya ve kişiye dışarıdan bakmak, odağı kendimizden çekebilmeyi sağlar. Ayrıca kabullenmeye katkıda bulunur.
Sonraki adım affetmeyerek hissettiğimiz duyguları ve aklımızda yer eden olumsuz düşünceleri devam ettirmeyi mi, yoksa affederek bütün bunlardan özgürleşmeyi mi seçeceğimizdir. Bu zor karar aşamasında duygularımız yoğunlaşabilir.
Affetmeyi seçtiğimizde hissettiğimiz duyguları bırakma ve durum ya da olay hakkındaki düşüncelerden uzaklaşma aşamasına geliriz. Affetme bir süreç olduğundan ve çaba gerektirdiğinden, kendimize şefkat göstererek süreci kolaylaştırabiliriz. Bu süreçte durumu ve kişiyi affetmenin onlar üzerinde bir gücümüz olduğunu gösterdiğini unutmamalıyız.
Affetmenin Hayatımıza Getirileri Nelerdir?
Affetmenin hayatımıza getireceği pek çok olumlu etki vardır. İlk başta psikolojik iyiliğimiz üzerinde faydaları bulunur. Ayrıca, affetmenin fiziksel sağlığımıza da yararları bulunur. Sizin için faydaları aşağıda listeledik:
- Affetme, kaygı düzeyimizin azalmasında yardımcı olur.
- Daha az depresif hissetmemizi ve depresyon düzeyimizin düşmesini sağlayabilir.
- Öfke problemiyle daha iyi başa çıkmamıza yardımcı olabilir.
- Stres düzeyinin azalmasına katkıda bulunabilir.
- Öz saygımızın artmasına yardımcı olur.
- Bağışıklık sistemimizin güçlenmesine yardımcı olabilir.
- Solunumla iligli problemlerin üzerinde faydası olabilir.
- Kan basıncımızın düzenlenmesine katkıda bulunabilir, kalp ritmimizi düzenleyebilir.
Affetmek her ne kadar zor olabilse de bizim için oldukça önemlidir. Çünkü içimizde taşıdığımız olumsuz duygular ve düşünceler bize zarar verebilir. Ayrıca bütün bunları içimizde taşımak oldukça yorucu bir hale gelebilir. Affederek sanılanın aksine o kişi ve durumu daha fazla içimizde taşımayarak onlar üzerinde bir gücümüz olduğunu göstermiş oluruz.