Araştırmalarınızın Kalitesini İyileştirmek İster Misiniz?

Yıllardır kazandığınız araştırma becerilerinden memnun değil misiniz?

Araştırma süreci, kimi zaman kaynak kullanımından dolayı kimi zaman ise istediğiniz bilgiye nasıl erişeceğinizi bilmediğinizden dolayı zor geçmektedir. Bireylerin eğitim hayatı boyunca araştırma ve öğrenme süreci içinde olduğunu söylemek mümkün. Küçük yaşlardan bugüne kadar yapılan ödev veya çalışmaların ilerleyen yaşlardaki bilgi arama sürecine etkisinin olduğunu biliyorsunuz. Yıllardır araştırma yapıyorsak neden hala araştırmalarımızın çıktıları istediğimiz kalitede değil?

Belki de bu sorunun cevabı aynı yöntemlerden yararlanarak gelişmeyi beklemek ve sorunun ne olduğunu anlayamamaktır.

Daha önce yayınladığım "Bilgi Kaynakları" (https://typelish.com/b/bilgi-kaynaklari-105823) adlı yazımda araştırmalarınızda yararlanabileceğiniz çeşitli kaynaklara yer vermiştim. Bunlara ek olarak database (veritabanı) kullanımından bahsetmek istiyorum.

Database, yapılandırılan bilgilerin veya verilerin depolandığı elektronik ortamdır. Bilgi artışından kaynaklı olarak bilginin yönetilmesi ve depolanması güçleştiği için elektronik ortamda yer alan veritabanlarına ihtiyaç duyulmuştur.

Öğrencilerin bir kısmı araştırmalarını sadece arama motorları yardımıyla yapmakta. Arama motorlarından yapılan araştırmalar bazen sizi otorite kaynaklara eriştirirken bazen ise reklamlı içeriğe yönlendiriyor. O yüzden sağlıklı araştırma yapmak isteyenlere bir öneri; kütüphanenizin web sitesine göz atın!

Üniversite kütüphaneleri, yüksek miktarda ödediği abonelik ücretleriyle bazı kaynaklara erişmenize olanak sağlıyor. Bu kaynaklar çeşitli alanlara göre (örn. tıp, hukuk vb.) hizmet veriyor.

Sizce de bu yazı araştırmalarınızın kalitesinin artacağına bir işaret değil mi?