Büyükada Anadolu Kulübü

Köklü geçmişe sahip büyükada anadolu kulübü hakkında bir şeyler konuştum.

Bir zamanlar, parlamentonun kalbi olan anadolu kulübü geçtiğimiz hafta varlığını öğrendiğim önemli yerlerden biri. Büyükadayı keşfe arkadaşımla çıkarken, bana bu yerden bahsetti. Açıkçası daha önce de adaya gelmşitim fakat burası hiç dikkatimi çekmemişti. Arkadaşımdan buranın, 1926 yılında Atatürk'ün emriyle kurulan, parlamento üyelerinin tartışıp konuşabildiği ülke meseleleri hakkında kafa yorulan bir yer olduğunu öğrendim.


O gün arkadaşmın rehberliği sayesinde gereken bilgileri aldığım ve gezi çok verimli geçti.Cumhuriyetin simgelerinden biri adeta anadolu kulübü. Şu an ücretli üyelik sistemi var, mensup olmak için paranız yeterli fakat kulüp kurulduğu yıllarda parlamento üyelerini ya da önceden parlamento üyeliğini yapmış kişileri kabul ediyordu.

Bu eski asansör en çok ilgimi çeken unsurlardandı. Aşağı indiğinizde anadolu kulübünün sahiline iniyorsunuz ve çok büyük bir havuzu var.

Anadolu kulübü 1926 yılında Ankara Kızılay'da kurulmasına rağmen 1937'de Büyükada şubesini açıyor.Atatürk'ün talimatıyla önceden ingilizlerin yat kulübü olan yer satın alınıyor ve şube olarak açılıyor. Aşağıda anadolu kulübünün oteli bulunuyor ve sadece üyeleri bu hizmetten yararlanabiliyor.

Bienal kapsamında sergi ve konserler düzenlendiğinde üyeliğe bakılmadan ücretsiz bir şekilde yararlanabiliyor.