Dijital Çağın Problemi: FOMO
FOMO, diğerlerinin hayatıyla daha fazla meşgul olmadır.
Hiç etrafınızdaki gelişmelerden geride kaldığınızı hissettiğiniz oldu mu? Ya da telefonunuzdan bir süre uzaklaştığınızda bir an önce telefonunuza bakmak için can attınız mı? Eğer bu durumlar size tanıdık geliyorsa siz de FOMO yaşıyor olabilirsiniz. FOMO'yu merak ettiyseniz, yazıyı okumaya devam edebilirsiniz.
FOMO Nedir?
FOMO (Fear of Missing Out), Gelişmeleri Kaçırma Korkusu
olarak bilinir. Kişi sosyal çevresindeki olaylar, dijital ortamda yapılmış paylaşımlar ve hatta dünyadaki gelişmeleri anbean takip etme ihtiyacı duyar.
Gelişmeleri takip edemediği zamanlarda ise kişi, çevresinin ve dünyanın gerisinde kaldığını hisseder. Diğer kişilerin kendisinden daha iyi bir hayat yaşadığını görmesi de kendisinin daha geride olduğunu hissettirebilir. Farkı kapatmak için ise kaçırdığı gelişmelerden haberdar olmak için çaba sarf eder.
FOMO'nun Gelişmesindeki Etkenler Nelerdir?
- Yoğun Sosyal Medya Kullanımı: Sosyal medyada sürekli paylaşılan içerikler, bireylerde o içerikleri sürekli takip etmesi gerektiği düşüncesini oluşturabilir. Bireylerin o içerikleri takip etmediği durumlar ise onlara geride kaldığını hissettirebilir.
- Ait Olunan Sosyal Ortamlardan Dışlanma Korkusu: Bir topluluğa ve sosyal gruba ait olma, en temel ihtiyaçlardan biridir. Dolayısıyla, sosyal grupta olan gelişmeleri kaçıran kişiler, dışlandıklarını ve o gruba ait olmadıklarını düşünebilirler.
- Kendisini Diğer Kişilerle Kıyaslama: Diğer kişilerin mutlu anlarını sosyal medyada paylaştığını gören veya çevresinden duyan kişi, kendisinin o kişilerden daha mutsuz bir hayat yaşadığını düşünebilir ve kendini kıyaslayabilir.
FOMO'nun İşaretleri Nelerdir?
- Sosyal Medyanın Aşırı Kullanımı: Diğer kişilerin yaptıklarından ve dünyadaki olaylardan hızlıca haberdar olma isteği, sürekli sosyal medyada gezinmeye yol açar.
- Yoğun Stres ve Kaygı: Gelişmeleri kaçırma korkusu, bireylerde stres ve kaygı oluşumuna yol açar. Ayrıca, bir etkinliği veya olayı kaçırmak da stres ve kaygı düzeyini arttırır.
- Konsantre Olmada Güçlük: Sürekli olarak etrafındaki gelişmeleri takip eden, olayları kaçırma korkusuyla hareket eden bireyler, odaklanmada zorluk yaşayabilir.
FOMO'nun Üstesinden Nasıl Gelinebilir?
- Sosyal Medya Tüketimini Azaltabilirsiniz: Sosyal medya kullanımını azaltmak; sürekli içerik akışından uzaklaşıp FOMO'nun üstesinden gelmenize yardımcı olabilir. Böylece daha iyi odaklanabilir, stres düzeyinizi azaltabilirsiniz.
- Kendi Hayatınıza Daha Fazla Odaklanabilirsiniz: Başkalarının sosyal medyadaki gönderileri, hayatlarının sadece o kısmını yansıtır. Bundan dolayı, o gönderilere dayanarak kıyaslama yapmak yerine sevdiğiniz insanlarla vakit geçirebilir, hobilerinize vakit ayırabilirsiniz.
- Bilinçli Farkındalık Pratikleri Yapabilirsiniz: Diğer kişilerin hayatına odaklanmak, sizi kendi bedeniniz ve zihninizden uzaklaştırıyor olabilir. Sosyal medyada gezinmeyi istediğiniz zaman derin nefes alıp verme, etrafınızı inceleme gibi farkındalık egzersizleri yapabilirsiniz. Bu egzersizler, stres ve kaygınızı azaltmada rol oynayabilir.
FOMO, diğer adıyla gelişmeleri kaçırma korkusu, kişinin çevresinde olup bitenlerden haberdar olamama korkusu, diğer kişilerin kendisinden daha iyi bir yaşam sürdüğü düşüncesidir. Kişide yoğun stres ve kaygıya yol açar ve yaşam kalitesini etkiler. Üstesinden gelmek için sosyal medya kullanımını azaltmak ve kendi hayatına yoğunlaşmak gerekir. Önemli olanın kendi hayatınız olduğunu unutmayın.