Film önerisi: İlgi Manyağı

İçimizdeki narsist aman tanımıyor.

Ne yalan söyleyeyim size, filmin ismini ve afişini ilk gördüğümde şöyle düşündüm. Zaman eritecek bir romantik, absürt komedi türü olsa gerek. Nereden bilecektim ki bu filmin, kendisi hakkında yaptığım yüzeysel ve önyargılı tutumumdan dolayı beni pişman edeceğini? Ben bu sorum ile birlikte dizlerimi döverken sizi kendi içsel hesaplaşmalarımla daha da fazla sıkmadan film hakkındaki görüşlerimi paylaşmak isterim.

İlgi Manyağı, standart sayılabilecek görünümde bir çiftin pekte standart olmayan ilgi tutkusunu ve bu ilgi tutkusunun gidebileceği en uç noktaları seyircinin içine işleyecek şekilde anlatan sahneleri barındırıyor.

Gündelik olarak saydığımız ve pek de üzerinde durmadığımız davranış ve sohbetlerin aslında kişinin iç dünyasında ne beklediğine dair ne kadar çok şeyi ele verdiğini anlamamızı gözlemleyecek fırsatı ayağımıza getirmiş.

Sıradan bir durum olduğunu düşündüğümüz bir anda, aslında ana kahramanların hiçte sıradan işlemeyen ilgi görme odaklı düşünce dünyasına doğru bir yolculuğa çıkıyor gibiyiz. Ve bu yolculuğun en iyi taraflarından birisi de, kahramanın, normların dışında kabul edilebilecek davranış şekillerini yargılamadan içselleştirmemize olanak tanıyan yönetmenin kendine has olan bakış açısı diye düşünüyorum.

Çünkü yargıyı kaldırdığımız vakitte aslında kendimizde olduğunu kabullenmekten çokça hoşlanmayacağımız şeyleri karşımızdaki kahramanda buluyor ve derinlikli sorgulamalar gerçekleştirebiliyoruz.

Ve sanat böylelikle erdemi yayma amacına ulaşıyor.

Film izlendikten sonra, insanda kendi ilişki dinamiklerini gözden geçirme ihtiyacını doğuruyor. Kişinin kendi değerini bir başkasından ya da başkalarından aldığı takdire bağlı kıldığında, kendini özel hissetmek isterken nasıl da arzularına bir köle olduğunu da anlatıyor aslında.

Ve bunu sadece birey üzerinden değil birtakım sektörler üzerinden de bizlere anlatmak istiyor ki, sektörün içerisindeki canlandırılan insan prototiplerinin, yüksek stres altında kaldıklarında gösterdikleri gerçek benlikleri benim için âdeta bir rönesans tablosu kıvamındaydı diyebilirim.

Bir diğer yönüyle ise, arzularının kölesi olmuş ilgi manyağı bir insanın, aslında yaptığı şeyin çokta erdemli olmadığına dair hissedişleri ve bu hissedişlerin gelişi ile birlikte, arzular ve insanı değerler arasında yaşanan gerilimi de fazlasıyla çarpıcı sahneler eşliğinde izliyoruz.

Ayrıca romantik temelli ilişkilerin içerisinde kendini ortaya çıkartmaya meyilli olan karanlık yanımızla da yakından bir temas kurmaya fazlasıyla teşvik edici olduğunu düşünmekteyim. Sonuçta filmin çıkış noktası, bir çiftin birbiri ile başlayan ilgi manyaklığı yarışı hakkında. Uyandırıcı, çarpıcı ve amacına fazlasıyla hizmet eden bir yapım. İzlemekte benim gibi geç kalmış arkadaşlarıma öneriyorum.

Keyifli seyirler.

İlgi Manyağı | Sick of Myself | Altyazılı Fragman — YouTube