Gastronominin Globalleşmesinde Sosyal Medyanın Etkisi Nedir?
Sosyal medyada yer alan yemek içeriklerinin yaygınlaşması ve bu popülerleşmeyle birlikte tüketim şekillerine etkileri nelerdir?
Günümüzde sosyal medya hemen hemen herkesin erişebildiği, kullanabildiği bir medya organıdır. Sosyal medya kullanıcıları birçok farklı platformda çeşitli içeriklerle kendilerini yansıtır ve bilgi paylaşımında bulunurlar. Sosyal medyada en fazla yer alan içeriklerden biri de yemek içerikleridir. Yemek içeriklerinin bu kadar popüler olmasının birçok sebebi bulunmaktadır. Yemek içeriklerini hemen hemen herkes üretebilir; çok büyük bir prodüksiyon gerektirmeden çekilen, kolay ve yüzeysel içerikler bile çok fazla tüketilebilir. Yemek içeriklerinin çok hızlı tüketilir olması da onu popülerleştiren bir diğer etkendir.
Bu kadar revaçta olan yemek içerikleri sayesinde her mutfağın kendine has lezzetleri de daha küresel bir hal almıştır. Günümüzde her ne kadar uzak bir coğrafyaya ait olursa olsun merak ettiğimiz herhangi bir yemeği araştırmak, öğrenmek ve hatta yapmak oldukça kolaylaşmıştır. Viral olan yemek içerikleriyle birlikte talep edilen ürünler de değişmeye başlamıştır. Artık adını bile ilk defa duyduğumuz, merak ettiğimiz yemeklerin hemen hemen her malzemesini marketlerde bulabilmekteyiz. Yabancı içeriklerde yer alan çeşitli ithal peynirler, içkiler ve daha birçok ürün globalleşmeyle birlikte gittikçe popülerleşip raflarda kendine yer edinmiştir.
Bu bilgi aktarımı sadece kültürlerin kaynaşmasıyla da sınırlı değildir. Yeni nesil olarak geçen, geleneksel tüketim şeklinin dışına çıkılmış tüketimin de popülerlik kazanmasını sağlamıştır. Örneğin yıllardır sade (şerbetli) tüketim usulünü koruyan lokma, çikolata ile doldurulmuş ve çeşitli pasta süslemeleriyle tüketimi popülerleşmiştir. Yine özellikle son zamanlarda bütün dünyayı etkisi altına alan bubble tea (siyah çay, süt ve tapyoka incilerinden yapılan soğuk içecek) Tayvan'dan çıkıp yayılmıştır. Örneklere baktığımızda köklü lezzetlerin sosyal medyanın da etkisiyle hızlı bir şekilde kabul gördüğünü ve yaygınlaştığını görmekteyiz.
Küresel anlamda yeme içme kültürünün aktarımını sağlayan şey tabii ki sadece sosyal medya değildir. Yemek programları, gastronomi belgeselleri, dergiler, yazılar ve makaleler, yemek blogları ve forumları da bu konuda etkilidir. Medya organlarının gastronomiye yer vermesiyle birlikte yıllardır mutfakta çalışan aşçılardan; mutfağa ilk defa girecek olanlara, gastronomiye meraklı herkes ortak bir paydada buluşabilmekte ve bilgi paylaşımında bulunabilmektedir.