Gerçekçi Olmayan İyimserlik: İyimserliğin Abartılmış Biçimi
Gerçekçi olmayan iyimserlik, her zaman iyi şeylerin olacağını varsaymaktır.
İyimserlik denilince çoğunuzun aklına her şeye pembe gözlüklerle bakan, kötü olan şeyleri görmezden gelen biri gelebilir. Bu tanım iyimserlikten ziyade gerçekçi olmayan iyimserliği anlatır. Bugünkü yazımızda gerçekçi olmayan iyimserliği ele alacağız ve onu iyimserlikten ayıran özellikleri ele alacağız. Gerçekçi olmayan iyimserlik hakkında daha fazla bilgilenmek için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Gerçekçi Olmayan İyimserlik Nedir?
Gerçekçi olmayan iyimserlik; hayattaki kötü şeyleri görmezden gelme ve inkar etme, her zaman iyi ve güzel şeylere odaklanma ile kötü şeylerin hiçbir zaman başına gelmeyeceğini düşünme olarak ifade edilebilir.
Gerçekçi Olmayan İyimserliğin İyimserlikle Farkı Nedir?
İyimserlikte kötü olayların varlığı ve olabileceği kabul edilirken, gerçekçi olmayan iyimserlikte böyle bir şey söz konusu değildir. İyimser kişiler yaşadığı kötü bir olay sonucunda durumun düzeleceğini düşünüp ona göre hareket edebilirler. Gerçekçi olmayan iyimserliğe sahip bir kişi ise yaşadığı kötü olaya şaşırabilir, çünkü böyle bir şey olacağını düşünmemiş olabilir.
İyimser kişiler olabilecek iyi ve kötü durumların farkında olup iyi durumların meydana gelme ihtimalinin daha yüksek olduğunu düşünürler. Gerçekçi olmayan iyimserliğe sahip kişiler ise bir sorun olduğunda onları görmezden gelme eğiliminde olabilir. Bu durumda görmezden gelinen küçük sorunlar kartopu misali büyüyerek içinden çıkılmaz bir hal alabilir.
Gerçekçi Olmayan İyimserliğin Etkileri Nelerdir?
Gerçekçi olmayan iyimserlik, kişileri riskli davranışlara sürükleyebilir. Başlarına kötü bir şey gelmeyeceğini düşündüklerinden riskli davranışları sürdürmeye daha motive olabilirler.
Gerçekçi olmayan iyimserliğe sahip kişiler, sağlıklarına dikkat etme konusunda daha isteksiz olabilirler. Hasta olmayacaklarını düşündüklerinden sağlıklarını ihmal edebilirler.
Gerçekçi olmayan iyimserlik, her zaman iyi şeylerin olacağını ve başına kötü hiçbir olayın gelmeyeceğini varsaymadır. Gerçekçi olmayan iyimserliği olan kişiler, bir sorunla karşı karşıya geldiğinde sorunu inkar etme eğiliminde olabilir. Sonrasında ise sorun katlanarak büyüyebilir. Gerçekçi olmayan iyimserlik, aynı zamanda kişileri riskli davranışlara sürükleyebilir. Çünkü kayıpları olabileceğini düşünmezler. İyimserlik ile pek çok farkı bulunan gerçekçi olmayan iyimserlik, büyük risklere yol açabilir.