Hattuşa ve Kapıları

Hitit Uygarlığının, Hitit sanatının ve mühendisliğinin ne kadar geliştiğini gösteren sanatsal yapıları ve şehir kapıları vardır.

Hitit İmparatorluğu, M.Ö. 17. yüzyılda Anadolu’da kurulmuş olan döneminin en güçlü devletlerinden biridir. Başkenti Hattuşa olan Hititler, Hint-Avrupa kökenli bir halktır. Kurucusu I. Hattuşili, merkezi yönetimle birlikte, Anadolu'da hakimiyet kurarak devletin sınırlarını Suriye'ye kadar genişletmiştir. Hitit İmparatorluğu, MÖ 12. Yüzyılda deniz kavimlerinin istilaları ve iç karışıklıklar nedeniyle zayıflayarak yıkılmıştır. 

Hititler, Mısır ile Kadeş Savaşı’na girmiş ve savaşın ardından tarihte bilinen ilk yazılı antlaşma olan Kadeş Antlaşması’nı imzalamışlardır.

Kadeş Antlaşması


Hattuşa, Hitit İmparatorluğu'nun başkenti olduğu için tarihi ve arkeolojik öneme sahiptir. Bugün Çorum il sınırları içinde yer alır. Hitit sanatının ve mühendisliğinin ne kadar geliştiğini gösteren sanatsal yapıları ve şehir kapıları vardır. Bugün Hattuşa'nın şehir kapılarını inceleyeceğiz. Bu kapılar, hem savunma hem de diğer uygarlıklara göz dağı vermek için inşa edilmiştir.

Aslanlı Kapı

Aslanlı Kapı

Üzerinde iki aslan heykeli bulunan bu kapı, diğer milletlerden gelenlere Hititlerin askeri gücünü göstermeyi amaçlar.

Kral Kapısı

Kral Kapısı

Üzerinde insan figürü bulunan bu kapının amacı ise Hitit Uygarlığının ne kadar güçlü olduğunu göstermektir.

Sfenks Kapısı

Sfenks Kapısı

Sfenksler, aslan vücutlu ve insan başlı mitolojik varlıklardır. Koruyucu sembol olarak kullanılan Sfenks, kapıya kazınılmasıyla tanrının gücünü simgeler.

Ayrıca, Hattuşa'da daha önceki uygarlıklarda karşılaştığımız bir şey karşımıza çıkar. Bu, 12 sayısıdır. 12 cehennem tanrısının beraber yürüyüşleri kazınmıştır. Eğer 12 sayısının gizemini merak ediyorsanız; https://l24.im/lyi

12 cehennem tanrısının kafile halinde yürüyüşleri