İnternet Dilbilimi Sözcüğünün Kapsamı

İnternet dilbilim sözcüğünün anlamı ve bu sözcüğün kapsadığı alanların detaylı açıklaması.

Bir akademik disiplinin yeni bir şubesinin ortaya çıkması çok sık gerçekleşmiyor, ancak İnternet'in gelişi dil üzerinde o kadar etkili oldu ki, bu zamanın bir 'İnternet dil bilimi' olarak kabul ve keşfetme hakkı olduğunu düşünüyorum. Bunu, e-posta, çeşitli sohbet odası ve oyun etkileşimi, anlık mesajlaşma ve Web sayfaları gibi Internet etkinliğinin tüm alanlarında ve SMS (mesajlaşma) gibi bilgisayar aracılı iletişim (CMC) alanları dahil olmak üzere dilin eş zamanlı analizi olarak tanımlayabilirim. Son 15 yıldaki değişim hızı, dil tarihinde başka dil değişikliği araştırılmamasının yanı sıra tarihi bir İnternet dil bilimi, dil değişikliği eğitimi gibi bu konuda bir dilsel boyutun yanı sıra eş bir boyut da görebilecek kadar büyük oldu. Internet'te, kelimece, dilbilgisi, yazım ve (giderek artan) telaffuz gibi dil değişimlerinin oranı ve erişimi daha önce hiç olmadığı kadar takip etmemize olanak sağlıyor. Ortam giderek daha çok dilli hale geldikçe karşılaştırmalı bir İnternet dil biliminin hızlı gelişimini de görmek mümkündür.

İnternet dil biliminin kapsamı açıkça çok geniş ve şu anda yapabileceğim tek şey araştırma gerektiren önemli alanları tespit etme girişimidir. Yalnızca eş zamanlı sorunlara odaklanacağım ve göstereceğim) yalnızca İngilizce. Bu ortamla ilgili üç noktayı kısaca inceleyeceğim: Resmi karakteri, kullanımı ve suistimali.


Ortamın resmi karakteri

Internet, dilin geleneksel konuşma ve yazışmadan farklı temel açılardan yeni bir iletişim ortamı geliştirmesine izin verdi. CMC'yi konuşmadan ayıran özellikler arasında eş zamanlı geri bildirim eksikliği (başarılı konuşma için kritik), segmental olmayan bir fonoloji olmaması (veya ifade etme girişiminde bulunan ancak başarısız olan ses tonu) ve aynı anda birden fazla etkileşim (sohbet odalarında) yapabilme özelliği yer alıyor. CMC'yi yazmaktan ayıran özellikler dinamik boyutunu (animasyon ve sayfa yenileme gibi efektler aracılığıyla), mesajları çerçeveleme özelliğini (e-posta kesme ve yapıştırma gibi) ve hipertekselliğini (dipnot gibi nosyonlar yoluyla sadece geleneksel yazılı olarak ima edilir) içerir.

Bu özellikler, CMC'nin dillerin 'yüz' özellikleri üzerindeki küçük etkisinden çok daha önemlidir, dilbilgisi, kelime dağarcığı ve yazımın yeni özelliklerini sunar. Dil değişikliğinin her zaman birincil göstergesi olan kelime dağarcığında bile yeni ifadelerin sayısı çok büyük değildir. Sistematik bir anket yapılmadı, ancak yazılı dile gelen sadece birkaç yüz yeni kelime ve tadilattan bahsediyoruz - her yıl tüm kaynaklardan İngilizce olarak gelen binlerce kelimeyle karşılaştırıldığında çok küçük bir rakam, ve bir milyon limonun üzerinde İngilizce ikonu büyüklüğüyle karşılaştırıldığında kesinlikle küçük. Dahası, bu fraksiyonun yalnızca küçük bir kısmı, genel konuşma kullanımı üzerinde herhangi bir etki yaratmıştır. Geçtiğimiz yıl, kısa kısa kısa Metin Konuşması ve Ağ Konuşması Sözlüğü'nde bulabileceğim kadar çok şey topladım ve sadece birkaç düzinelerce konuşma dili örneği aldım ve bu durumların çoğunda kullanımların ne kadar yaygın olduğu henüz belli değil. Mücevher ve hata gibi kelimeler genel bir statüye ulaşmıştır, ancak birisine 'Mike's 404'i' söylersem - yani etrafta değil - kaç kişinin bunu anlayacağını merak ediyorum?


Ortamı kullanma: Sosyolinguistik perspektif

İnternet, özellikle de bir dilin ifade aralığı spektrumun gayrıresmi ucunda artırarak yeni stilistik çeşitler verdi. Bu, halkın en çok dikkatini çeken bölgedir, çünkü insanlar dil kullanımı konusunda bilgisizlik fark eder ve bir dildeki bozulmaya neden olduğunu düşünerek bu konuda endişe eder. Yeni bir teknoloji dili her etkilediğinde, kuşkusuz, 15. Yüzyılda baskı uygulamaya konduğunda, telefonun 19. Yüzyılda kullanılmaya başlandığı ve yayın 20. Sırada geldiği zaman bir araya geldiler. Internet yazısının noktalama işaretleri, büyük harf kullanımı ve yazım gibi resmi standart İngilizce kurallarının birçoğunu ihlal ettiği fark edilince, yeniden toplandılar. Aslında tek şey, dilin yazılı olarak gayrıresmi ifade etme kaynaklarının son derece artmış olması - Orta Çağ'dan bu yana İngilizce görülmeyen ve 18. Yüzyılda Standart İngilizcein kurulmasıyla büyük ölçüde kaybedilen bir şey. Bu nedenle, bunu kınamak yerine, İnternet'in yazılı dilin gücünü yaratıcı bir şekilde bir kez daha keşfetmemize olanak tanıdığı gerçeğini de göz ardı etmemiz gerekiyor.

Elbette bu tür bir değişikliğin yönetilmesi gerekir. Internet, sorumluluk anlayışımızı dil kullanımına karşı değiştirerek insanları iletişim cihazları olarak rollerini yeniden düşünmeye zorluyor. Yeni gayri resmi dil çeşitleri ortaya çıkıyorsa standart olmayan İngilizce ile Standart İngilizce arasında yeni bir ilişki olması muhtemeldir ve bu durum eğitim açısından hemen etkilere yol açmaktadır. Çocuklara kendi dilleri hakkında ders vermek zorundayız. Okuma ve yazma, dinleme ve konuşma becerilerini geliştirme, dili uygun şekilde kullanma ve diğer insanların dil kullanımına nasıl akıllıca yanıt vermeleri gerektiğini öğrenmeleri gerekir. Eğitimli bir iletişim ortamı olarak Standart İngilizce'nin önemini öğrenmeleri gerekir. Tüm bunlar öğretim mesleğinin ellerindedir. Ve çocukların Internet'in dil biliminden yararlanmalarına ve onları ele almalarına yardımcı olma sorumluluğunu üstlenen öğretmendir. Özellikle, çocukların stilistik açıdan tutarsız olması veya farklı tarzlara ait özellikleri karıştırması gibi iletişim açısından verimsizliğin her türlü belirtisini tespit etmek öğretmenlere kalmış bir şeydir. Örneğin, SMS kısaltmaları resmi bir okul kompozisyonunda ortaya çıkıyorsa, uygunluk belirtilmelidir. SMS kısaltmaları, iletilecek teknolojik limitin olduğu bir ortama uyacak şekilde tasarlanmıştır; bu tür sınırlamaların olmadığı bir ortamda yer yoktur (stilistik özelliklerin edebiyat bağlamında kontrollü bir şekilde kullanılmasına izin verir). Bu, yüzyıllar boyunca dil öğretiminde temel ilkeleri yönetmiş olan stilistik uygunluk ilkesinin bir başka göstergesidir.

Ortamı kullanma: Biçimsel perspektif

Özellikle ilgi, İnternet ve ilgili teknolojisinin, özellikle edebiyat alanında, dil aracılığıyla yeni yaratıcılık türlerini geliştirmenin yolları. Cep telefonunun ifade etme potansiyelinden çok etkilendim, örneğin günlük tebliğ gösterimlerinde öyle değil. Yaratıcı olasılıkların, yalnızca birinin trenin geç olduğunu veya herkesin McDonalds'ta buluştuklarını haber vermek olduğu mesajlarda oldukça sınırlı olduğu sanılıyor ancak bu gibi durumlarda Guardian (Muhafız) metin mesajı şiir yarışması, 160 karakterlik sınır içinde bazı çok etkili parçalar yazılmıştır. Haiku'nun sinirlenebilir ve hat sınırlamaları, resmi sınırlamanın artık yapay olmadığını söylüyor. Soru şudur: Bu tür bir disiplin dayatırken yaratıcı bir şekilde ne yapılabilir? Ve cevap şöyle görünüyor: Oldukça fazla.

Daha da dikkat çekici olan şey, blog yazacak olan yaratıcı enerji, kendisi çok yönlü bir olgu, fakat şimdiden yeni bir günlük yazma türü kanıtları sunuyor. Bu, birkaç yıl önce edebiyat alanı olarak öldüğü düşünülen bir tür. Dilsel bir bakış açısıyla blog'larda gördüğümüz şey, prova okuyucular, yazı işleri müdürleri, alt yazı işleri müdürleri ve yazılı ifademizi alıp standart hale getiren diğer tüm kişiler arasında genellikle boş yere kadar olan "çıplak" biçimiyle yazılmış bir dildir. TT, yazılı dilin gelişiminde yeni bir sahnenin başlangıcı ve çocuk ve yetişkin okuryazarlığı için yeni bir motivasyon kaynağı. Bunun başında olmak heyecan verici. Ancak, ortam daha rutin bir konuşma boyutu haline geldiğinde ve farklı modalitelerin akışı sonucunda interaktif televizyon gibi yeni ifade biçimleri ortaya çıktığında ne olduğunu görmek daha da heyecan verici olacaktır.


Ortamdan yararlanma: Uygulanan perspektif

Günümüzde, Internet'in iyi veya kötü amaçlı olarak nasıl yararlanılabileceğini kabul etmek yaygın bir yerdir ve bu gerginlik iletişim yeteneklerine eşit ölçüde uygulanır. Dil bilimine örnek olarak, dünyaya çok dilli bir gerçekçilikle ilk kez karşılaşma şeklini önerirdim - daha fazla dil topluluğu çevrimiçi duruma geldikçe giderek daha fazla çeşitlilik görecek bir ortam. Özellikle azınlık ve nesli tükenmekte olan diller, iki açıdan ilerleme için yeni bir fırsat sunuyor. Öncelikle, dijital teknikler etnolojik materyallerin kolayca kaydedilmesine olanak tanıdığından ve bunu gençler neslinin "havalı" olarak düşündüğü bir teknoloji kullanarak yapmak çok önemli olduğundan belgeleme yardımcı olur. Gençler, gelecek nesil konuşmacıların ebeveynleri oldukları ve ilgileri devam ederse dil kaybedildiği için, nesli tükenmekte olan her dil için kritik bir nesildir. İkinci olarak, Internet, e-posta, sohbet ve anlık mesajlaşma ortamlarıyla sanal bir iletişim sağlamak için hoparlörlerin yerden ayrılmasını sağlayarak dilin yeniden canlandırılmasına yardımcı olur ve şu anda bazı canlı etkileşimler vardır. Şimdilik bunlar okuma yazma bilmeyen kişilerle sınırlıdır, ancak Skype gibi araçlarla telefon geniş bant iletişiminin kullanılabilirliğinin dil yeniden canlandırma hizmetinde kullanılması çok uzun sürmeyecektir.

Olumsuz yanı ise, Internet'ten yararlanılması terörizm, dolandırıcılık ve pedofili gibi faaliyetleri teşvik eden bir ortam olarak güvenlik ve koruma ile ilgili kaygıları da beraberinde getiriyor. Bu, tamamen potansiyeli olan bir alan olmasına karşın, adli dilbilim bakış açısından çok az araştırma almıştır. Örneğin, geçen yıl semantik filtrelemeye dayalı bir sohbet odası çocuk koruma prosedürü geliştirmek için biraz zaman harcadım, ancak bu göreve yardımcı olmak için çok az dil odaklı edebiyat buldum.

Dil tabanlı çevrimiçi uygulamalar döneminin başındayız. Bu dönem, uygulanan bir İnternet Dilbilimi ortaya çıkmasını görecektir. Yukarıdaki örnekler açıklayıcı olmakla birlikte, belge sınıflandırması, arama, bağlamsal reklam ve e-ticaret gibi çeşitli çevrimiçi alanlardaki sonuçların alaka düzeyini ve tutarlılığını artırmada dil açısından bir bakış açısı da değer olarak ortaya çıkıyor. Alanın ne kadar hızlı geliştiği, dil bilimciler ve önde gelen çevrimiçi oyuncular arasındaki işbirliklere bağlıdır. Görev, hem zaman hem de para açısından büyük bir görev. Bu faaliyetlerin her biri hedef alanın amaçları, yöntemleri ve beklentileri hakkında ayrıntılı bir inceleme yapılmasını gerektirir ve çok çeşitli dil açıklamaları ve dil analizlerini içeren eski moda, zaman alıcı bir dilbilim gerektirir. Örneğin, çevrimiçi arama ve sınıflandırmada sonuçların alaka düzeyini artırmak için kullanılan bir sözcüksel araç, sözlükbilimci ekibimi 1990'ların sonlarında geliştirmek için dört yıl ve yaklaşık 4 milyon dolar yatırım aldı. Bu küçük bir bira, son yıllarda İnternet çevrelerinde yapılan yatırımlarla karşılaştırıldığında, genellikle ne tür araştırma teklifleri uzun vadede ne kadar geçerli uygulamalı İnternet Dilimi kullandığımızdan emin değilim, eminim: Henüz hiçbir şey göremiyoruz.