En Şanssız Kral: Kral Oidipus Efsanesi

Kaderden kaçmak mümkün müdür?

Kral Oidipus (bazı kaynaklarda Oedipus) efsanesi, bizlere kaderden kaçmanın mümkün olmadığını göstermektedir. Yunan mitolojisinde yer alan efsaneye göre, Oidipus babasını öldürüp annesi ile evlenecektir. Peki Oidipus bu kehaneti öğrenince ne yapmıştır, çabaları kehanetten kurtulmasına yetmiş midir ? Gelin hep birlikte öğrenelim.

Oidipus, Kral Laois ve Kraliçe İokaste'nin oğludur. Kraliçe hamile iken bir rüya görür ve bunu kahinlere yorumlatır. Kahinler, kraliçenin bir erkek çocuğu doğuracağını ve bu çocuğun ilerde babasını öldüreceğini söyler. Bunun üzerine Kral Laois, bebeğin doğar doğmaz ormanlık bir alanda ölüme terk edilmesini emreder. Böylece bebek babasının kim olduğunu bilmeyecek ve Kral Laois oğlu tarafından öldürülmekten kurtulacaktır.

Ormanda ölüme terk edilen bebeği ise çobanlar bulur ve ölümden kurtarır. Çobanlar bebeği, kendi ülkelerinin kralı olan Polybos'a takdim ederler. Kral Polybos çocuğu olmadığı için bebeği kendi çocuğu gibi sever, büyütür. Bebeğin ormanda ayak bilekleri şiş olduğu için ona 'ayağı şiş' anlamına gelen Oidipus adını verilir.

Oidipus adı verilen bebek, büyüdüğünde kralın gerçek babası olmadığından şüphelenmeye başlar. Haberin doğruluğunu öğrenmek isteyen Oidipus, Apollon'a gider. Apollon ise Oidipus'a gerçek babasının kim olduğunu söylemek yerine babasını öldüreceğini söyler. Kral Polybos'un gerçek babası olduğunu düşünen Oidipus, bu durumdan kaçmak için ülkesini terk eder.

Yolculuğu sırasında yol ayrımında yaşlı bir adamla tartışan Oidipus, bir anlık sinirle yaşlı adamı öldürür. Öldürdüğü adam ise öz babası Kral Laois'ten başkası değildir. Olayın ardından yoluna devam eden Oidipus yerleştiği ülkede kraliçe ile evlenme fırsatı yakalar. Kraliçe ile evlenen Oidipus'un dört çocuğu olur. Bu evlilikten sonra ülkede bir kıtlık başlar. Bunun nedenini öğrenmek isteyen Oidipus, kahinlere danışır. Kahinler, kıtlığın bitmesi için Kral Laois'un katilinin ülkeden sürülmesi gerektiğini söyler. Bunun üzerine Oidipus, katili araştırmaya koyulur ve onca araştırmadan sonra katilin kendisi olduğunu öğrenir. Babasını öldürdüğünü öğrenen Oidipus kendini kör eder. Oğluyla evlendiğini ve kehanetin gerçekleştiğini anlayan Kraliçe İokaste ise canına kıyar. Kör olan Oidipus ülkeyi terk eder ve dilencilik yapmaya başlar. Oidipus'un yokluk içindeki ölümüyle hikaye son bulur.

Sonuç olarak hem Kral Laois hem de Oidipus duydukları kehanetlerden kaçmaya çalışmıştır. Ancak kader ikisinin de yakasını bırakmamıştır ve her şeye rağmen kaderin dediği olmuştur.