Kolombiya'da Bir Kadın, Maria Full of Grace

"Based on 1000 true stories"

 Maria Ful Of Grace, Kolombiyalı Maria'nın genç bir kızı anlatıyor. Yoksul bir ailede yaşadığından dolayı Kolombiya'da yaygın bir iş olan çiçek paketleme fabrikasında çalışmakta olan Maria iş yerindeki yönetici sınıfını oluşturan beyazların mobbingleri sonucunda işten ayrılıyor. Ailesiyle çok da kuvvetli olmayan bağları iş yerinden çıktığı için daha da yıpranıyor. Çünkü Kolombiya'da ciddi bir istihdam sorunu var ve başka 'temiz' bir iş bulabileceklerini düşünmüyolarlar ki öyle de oluyor. İlerleyen zamanlarda Maria bir arkadaşının Kolombiya'da oldukça yaygın olan çetelerinden sistemleriyle tanışıyor.


Burada kadınlara şöyle bir görev veriliyor, kişi paketlenmiş küçük toplar hâline getirilmiş uyuşturucuları yutup tüm masrafları karşılanmış bir şekilde bu uyuşturucuları New York’a götürüyorlar. Ve karşılığında 5000 dolar kazanıyorlar bu da neredeyse 10 milyon peso yapıyor dediğim gibi oldukça yoksul bir hayat sürüyor ve bu para onu bir şekilde garantilerdi. Maria’da bu yüzden aynı bu şekilde New York’a gidiyor ama havaalanında bazı sorunlar yaşıyor. Pasaport kontrolü yapan kişi nereden geldiğini soruyor, Maria Kolombiya dediğinde başka bir yerde ayrı bir arama yapılıyor. Bu durum Kuzey Amerika ülkelerinde sıklıkla Güney Amerika vatandaşlarının maruz kaldığı türden bir ırkçılık.

Maria’nın aramasını yapan kişiler Kolombiya’dan çok fazla kadının karnında uyuşturucu geçişi yaptıklarını söylüyorlar ve Maria gibi diğer Kolombiya’dan gelen kadınlarında aramaya takıldığını görüyoruz. İçlerinden biri tutuklanıyor ama Maria hamile olduğu için röntgene giremiyor yani suçu ispatlanamıyor. Sonrasında üç kız uyuşturucuları teslim edecekleri kişiler ile buluşuyorlar ama Maria diğer arkadaşlarının öldürüldüğünü fark edip oradan kaçıyor. Kaçtığı süre boyunca ölen arkadaşının hamile ablasının yanında kalıyor. Bu kadınla yaptıkları bir konuşmada Maria hayatında belki de ilk defa bir yaşam planı çiziyor kendine. Kadının doğacak çocuğu için Kolombiya’nın iyi bir seçenek olmaması hakkında yaptığı bu konuşma sonrasında Maria’nın Kolombiya uçağına binmemesini sağlıyor. Bir şekilde New York'ta kalıp daha iyi bir hayata sahip olabileceğini anlıyor.  

Film boyunca odaklandığımız şeyin Latin Amerikan halkının yaşadığı çaresizlik aslında. En başından başlarsak istihdam sağlayacak iş kolları çok az ki iş bulduğunuzda da beyazlar tarafından köle gibi çalıştırılıyorsunuz ve kazandığınız para yine de az. Sonrasında işten kurtulup başka bir hayat kurayım kendime deseniz burada da sizi ülkenin en meşhur iş kolu(!) uyuşturucu kartelleri karşılıyor. Bir şekilde legal ya da illegal bir şekilde fark etmeksizin yurt dışına taşınayım, Birleşmiş Devletler'de kendime bir hayat kurayım derseniz de ülkeye giriş sizin için zor olacak. Hayatınız boyunca herhangi bir suça karışmasanız da orda size her an bir suç işleyebileceksiniz ya da işlediniz gözüyle bakılacaktır. Çünkü onlara göre mensup olduğunuz grup böyle bir tehlike barındırıyor. Daha ülkeye girerken yaşadığınız bu sorunlar eminim o ülkeye yerleşmeye başladığınızda da sizi bırakmayacaktır.  

Hele ki tüm bu olasılıklara bir de kadın olarak bakıldığında. Dediğim gibi daha en başında uçakta Kolombiya’dan karnında uyuşturucu ile gelenler sadece kadınlardan oluşan bir gruptu. Bunun da ayrı sorulması, incelenmesi gereken bir soru olduğunu düşünüyorum. Neden kadınlar? Daha az dikkat çekerler diye mi? Ya da toplumda erkeklerin kadınlara göre daha kolay iş bulabilmesi ama kadınların para ihtiyaçlarını hayatlarını tehlikeye atmak dahi olsa karşılamak zorunda olmaları mı?  

Ayrıca sosyal olarak dikkatimi çeken bir şey de insanların donukluğuydu. Şöyle ki Maria’nın ailesiyle derin bir bağı yoktu ya da ailesinin ona karşı. Bir erkek arkadaşı vardı onunla da öylelerdi. Diğer insanlar da bu şekilde dikkatimi çekti. Bunu da şöyle açıklayabiliriz, refah seviyesi ciddi derecede düşük olan toplumlarda insanların birbirlerine karşı bir bağları kalmamıştır, büyük bir kesim geçim derdindedir. İnsanların kendi hayatlarına bile bir bağları kalmıyor ki midelerinde onları zehirleyebilecek ölçüde uyuşturucu kaçırmaya yapılabilir bir seçenek olarak bakabiliyorlar.