Pembe renk aslında yok mu?

Pembe renk gerçekten var mı?

Gökkuşağı renkleri hepimizin bildiği gibi ana ve ara renklerden oluşur.

Sırasıyla; Kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, camgöbeği, mavi, menekşe.

Küçükken pembenin neden bu renklerden biri olmadığını merak ettiğimi hatırlıyorum ve geçenlerde yine aynı sorunun aklıma takılmasıyla ufak bir araştırma yapıp sebebini öğrenmiş oldum.



Okuduklarımdan aklımda kalanları temel bazı kavramları da açıklayarak sizinle paylaşmak istiyorum. Renk ve tayf neymiş, pembe diye bir renk gerçekten var mıymış yoksa yalnızca beynimizin bize oynadığı küçük bir oyundan mı ibaretmiş, gelin bakalım.

Tayf (Spektrum): Beyaz ışığın bir prizmadan geçerek ayrıldığı renk ve dalga boylarını içeren yelpaze. ışık tayfı.


Spektrum ya da tayf, renklerin, seslerin, elektromanyetik dalgalrın ya da diğer fiziksel gerçeklerin, belli bir değer kümesi ile sınırlanmadan birbiri ardına süreklilik içinde sonsuz değişmesi durumudur.

https://tr.m.wikipedia.org/wiki/spektrum


Renk: maddeler üzerinden yansıyan ışığın, retina tarafından farklı biçimlerde algılanmasıdır.

Maddeler ışığı soğurur veya yansıtır. Maddeye çarpan ışınların hepsi yansırsa, göz bu ışığı beyaz, tam tersi şekilde tüm renkleri soğurursa, göz bunu siyah olarak algılar. diğer dalga boylarına göre de, diğer renkler algılanır.

Tayfı oluşturan üç ana renk bulunur; mavi, sarı,kırmızı.

üç de ara renk vardır; yeşil, turuncu, mor.

Bunlardan; mavi ve turuncu, yeşil ve kırmızı, sarı ve mor kontrast renklerdir. yani birbirlerinin etkisini arttırırlar.

İnsanda oluşan psikolojik etkiye göre sıcak ve soğuk renkler olarak da ayrılırlar.

Kırmızı, turuncu, sarı sıcak renkler, mavi ve mor soğuk renklerdir. Yeşil ise sıcak ve soğuk renklerin ortasında yer alır. sarının etkisi fazlaysa sıcak, mavinin etkisi fazlaysa soğuk olarak değerlendirilir.

Pembeye gelirsek; beynimiz algılasa da, aslen bilimsel olarak mevcut değildir.

Şöyle ki; pembe ışık tayfının zıt iki ucundaki kırmızı ve morun bileşiminden oluşur ve doğada var olabilmesinin tek yolu, gökkuşağı renklerinin bükülüp kesişmesidir. Bu ise teorik olarak mümkün değildir fakat ışığın içinde diğer renklerin karışması ile beynimiz bunu pembe olarak algılar.

Sonuç olarak pembeyi görebiliriz, ama ışık tayfındaki yerinin söylediği, Burhan Kuzu'nun da dediği gibi; "ben aslında yoğummm" :)


BONUS: Pembe kelimesi Farsça'da 'pamuk' anlamına gelen 'penbe' kelimesindeki 'n' ve 'b'nin ünsüz benzeşmesine uğrayarak pembe haline gelmesi ile ortaya çıkmış olup, adını pamuk çiçeğinin renginden almıştır.

Bu yazıyı beğendiyseniz, şu da ilginizi çekebilir;

https://typelish.com/b/dogru-renk-dogru-mekan-iliskisi-103889