Siber Aylak Olabilir Misiniz?

Siber aylak nedir? Siber aylaklığın önüne geçmek için ne yapılmalı?

Siber aylaklık, bireylerin gerek iş ortamında gerekse eğitim ortamında, internet ve mobil teknolojileri amaç dışı kullanmalarına verilen isimdir.

Başka bir ifadeyle, bireylerin bulundukları ortamdaki sorumluluklarını bir yana bırakıp örneğin bir çalışanın işyerindeki sorumluluğunu yerine getirmesi ya da bir öğrencinin sınıfta dersi ile ilgilenmesi yerine interneti sosyal medyaya girmek için kullanmasıdır.

Siber aylaklığın iş motivasyonu ile ilgili olduğu aşikar. Çalışma ortamından memnun olmayan bireyler sosyal medyada vakit geçirmeyi bir çıkış kapısı olarak görüyor.

Sİber aylaklığın önüne geçmek için çalışanların motivasyonunu artırmaya yönelik çalışmalar yapılabilir. Öğrenciler için düşünülürse, ders içeriğinin ilgi çekici olması siber aylaklığın önüne geçecektir.

Kaynakça

https://www.researchgate.net/publication/327974386_SIBER_AYLAKLIK_UZERINE_DEGERLENDIRMELER_TOPLU_BIR_BAKIS_Evaluations_On_The_Cyberloafing_An_Overview

https://www.gelgez.net/siber-aylaklik-nedir/

https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/71823#:~:text=Siber%20aylakl%C4%B1k%2C%20ders%20saatleri%20i%C3%A7erisinde,belirtilmektedir(Kalayc%C4%B1%2C%202010).