Spray-on Teknolojisi Bella Hadid ile Coperni Podyumunda!

Spray-on Teknolojisi Bella Hadid ile Coperni Podyumunda!

Dünyaca ünlü model Bella Hadid, Paris Moda Haftası kapsamında 30 Eylül'de Fransız moda markası Coperni'nin 2023 İlkbahar/Yaz koleksiyonu için Paris’teki endüstriyel tasarım müzesi Musée des Arts et Métiers'deki Salle des Textiles'da düzenlenen SS23 Show adlı defilede sıradışı bir elbiseyle podyumda yürüdü ve kapanışı yaptı.

Hadid, podyuma yalnızca altına giydiği iç çamaşırı ve topuklu ayakkabılarla çıktı. Fabrican Ltd. genel müdürü ve aynı zamanda spray-on teknolojisine konu Fabrican kumaşının mucidi Dr. Manel Torres liderliğindeki üç kişilik uzman ekip, 10 dakika boyunca sergiledikleri performansla podyumdaki Bella Hadid'in vücuduna doğrudan püskürttükleri malzeme ile minimalist Coperni slip elbisesini yarattı.

Photo: AFP/Getty Images

İspanyol moda tasarımcısı Manel Torres’e ait Fabrican Ltd. tarafından geliştirilen patentli spray-on teknolojisinde, püskürtülen Fabrican adlı sıvı, atık giysi ve kumaşlardan geri dönüştürülerek polimer çözelti içinde süspanse edilmiş pamuk ve sentetik lateks lifler kullanılarak hazırlanıyor. Püskürtülen yüzeye ulaştıktan sonra buharlaşan ve birbirlerine çapraz bağlarla yapışan lifler, kısa süre içerisinde kumaş bir elbiseye dönüşüyor. Sürdürülebilir moda anlayışına yeni bir perspektif kazandıran sprey elbise giyildikten sonra çıkarılıp tekrar kullanıma hazır bir solüsyona dönüştürülebiliyor. Spreyin, aynı zamanda bir giyside hasar gören bölgelerin tamir edilmesinde de kullanılabileceği öngörülüyor.

Photo: Pierre Suu/Getty Images

Torres, buluşunda kreatif bir bakış açısıyla iplikler ve örümcek ağlarından ilham alarak, insanların giysilerini kendilerine göre ayarlayıp vücutlarına hızlıca 3 boyutlu şekilde yazdırabileceği hayali ile ipliğin kaba şeritlerini spreyle püskürtülebilen daha ince bir kumaş haline getirmeyi amaçlamıştı. Torres, 2013 yılında yaptığı TedX konuşmasında söz konusu püskürtülebilen kumaşın havayla temas ettiği zaman esneyebilen ve süet hissi veren katı bir malzemeye dönüştüğü; 3 boyutlu kalıpların veya desenlerin etrafına püskürtülen malzemenin kolaylıkla şekil alabildiği ve dokuların ayarlanabildiği; böylelikle de pösteki, kağıt, dantel veya kauçuk benzeri bir doku oluşturabildikleri yönünde açıklamalarda bulunmuştu.

Torres’in Fabrican için hedefi ise salt moda endüstrisinin çok ötesinde, teknolojinin yara sarma ve anında bandaj gibi tıbbi uygulamalarda da kullanışlı olabileceği, formülde yapılacak değişiklikler ile kol kırılmalarında kullanılacak kalıplar veya arabalarda kullanılacak köpük koltukların üretilmesinde dahi kullanılabileceği yönünde.

Coperni’nin kurucuları Sébastien Meyer ve Arnaud Vaillant, sprey elbiseyi geliştirmek için altı ay boyunca Londra’daki Bioscience Innovation Center’da Torres ve ekibiyle birlikte çalıştı. Coperni, fütüristik spray-on teknolojisine yönelik yaptığı açıklamada, “Teknoloji, polimerler ve biyo polimerler ile birbirine bağlanmış kısa liflerden ve kumaşı sıvı formda ileten daha yeşil solventlerden oluşuyor, ardından sprey bir yüzeye ulaştığında buharlaşıyor. Kumaşın dokusu, sentetik ve doğal, örneğin pamuk, keten, polyester veya naylon gibi geri dönüştürülmüş liflere ve kullanılan bağlayıcıya ve spreyin nasıl uygulandığına göre değiştirilebilir. Yıkanabilen, yeniden giyilebilen ve hatta kullanıcının sağlığını izleyebilen teşhis cihazlarıyla entegre edilebilen yenilikçi giysiler yapmak için kullanılabilir.” şeklinde konuştu.

Meyer, Vogue Business ile yaptığı görüşmede; "Tasarımcılar olarak yeni şeyler denemek ve olası bir geleceği göstermek bizim görevimiz. Bundan para kazanmayacağız, ama bu güzel bir an, duygu yaratan bir deneyim oldu.” dedi ve söz konusu teknolojinin yalnızca duyguları canlandıran bir an yaratmak için gösteri amaçlı kullanıldığını, ticari amaçla kullanılmayacağını belirtti.

Kaynak: thecut.com, elle.com.tr, bigumigu.com