Stonehenge’de Sonbahar Ekinoksu Kutlandı

İngiltere’deki Stonehenge, 23 Eylül sabahı Mabon kutlamalarına ev sahipliği yaptı.

Mabon Nedir?

Mabon, Samhain ve Lughnasadh ile birlikte Kelt kültüründeki ve Avrupa paganizmindeki üç hasat festivalinden biridir. 21 Eylül ile 24 Eylül (Güney Yarım Küre’de 21 Mart) tarihleri arasında kutlanır. Yazın bitişi ve sonbaharın başlangıcını sembolize etmektedir. Burada denge ve şükretmek kavramları öne çıkmaktadır. Tüm dünyada ise 23 Eylül ve 21 Mart gece ve gündüz eşitliğinin olduğu günlerdir. Mabon’daki denge, eşitlik kavramı da buradan gelmektedir. 23 Eylül’den itibaren aydınlığın üstünlüğü kaybolur ve karanlığa geçer. Kuzey Yarım Küre’de geceler, gündüzlerden daha uzun olur. Bu dönem, yaklaşan kış için hasat sonrası eldekilerin gözden geçirildiği bir dönemdir. Mabon’daki şükretme kavramı da buradan gelmektedir. Mabon kutlamalarında da üzüm, incir, elma, gibi yeni hasat edilen mevsim meyveleri tüketilir. Tarçın ve adaçayı gibi tütsüler yakılır.

Stonehenge Tarihi

Bronz Çağda inşa edildiği düşünülen Stonehenge aslında Neolitik Çağ’dan kalma mezarların bulunmasıyla arazinin eski zamanlardan beri kullanıldığını göstermektedir. Tarih boyunca da Stonehenge, Birleşik Krallık’ın önemli kültürel sembollerinden biri olmuştur. 1986 yılında UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’ne alınmıştır. Her yıl burada ise Lughnasadh, Mabon ve Samhain gibi pek çok kutlama gerçekleştirilir.

Bu kutlama için de Birleşik Krallık’taki ülkenin farklı köşelerinden pek çok kişi, günün ilk saatlerinde Güneş’in doğuşunu izlemek ve sonbahar ekinoksunu kutlamak için Stonehenge’de toplandı.

Bazı ziyaretçiler, havanın geçen yıla nazaran biraz daha kapalı ve soğuk olduğu dile getirdi. Buna rağmen tören, Güneş yükselene dek devam etti.

Tarihi bir alanda yapılan bu törende yetkililer ne kadar ziyaretçilere dikkatli olmaları ve taşlara dokunmamaları konusunda uyarıp korusalar da bazı kültürel miras uzmanları tarafından eleştirilmektedir. Kültürel miras uzmanları, tarihî alanların bu tür organizasyonlara ev sahipliği yapmaması kanaatindedir.