Tavşan Jojo (Jojo Rabbit)

Özgür insanlar dans ederler.

Hitler döneminde Almanya'da yaşayan on yaşındaki Jojo Betzler bakış açısından anlatılan Tavşan Jojo filmi, Taiki Waititi yönetmenliğinde çekilmiştir. Kitap uyarlaması olan film 2019 yılında yayınlanmıştır.

Jojo Betzler, fanatik Hitler hayranıdır. Annesi karşı olsa da dinlemeyen Jojo bir hafta sonu Hitler eğitimi almak için Yüzbaşı Klenzendorf'un yönettiği Jungvolk adlı bir eğitime katılır. İleride Adolf Hitler'in özel koruması olmak ister. Hayali arkadaşı olan Adolf'un saçma düşünceleri ile kör milleyetçiliğin ona göre olduğunu kabul eder.

Jungvolk eğitimi Jojo için çok zorludur çünkü on yaşındaki bir çocuk için zorlu askerî eğitim alır. Jojo kendisine anlatılan Alman sertliğinde, katı birisi olduğunu söylese de aslında duygusal bir çocuktur. Eğitimde Jojo'dan tavşanı elleri ile öldürülmesi istenildiğinde yapamaz ve bu yüzden Tavşan Jojo lakabı takılır. Jojo bu olaydan sonra herkes korkak olarak andığı için üzülürken hayali arkadaşı Adolf'un dolduruşa getirmesiyle heycanlanır ve bomba patlatır.

Jojo'nun annesi Rosie Betzler, Almanya'nın içerinde savaşa karşı olan kesimde yer alan, özgür Almanya için uğraşan birisidir. Yahudilerin öldürülmesine karşı olan Rosie Betzler evinde gizlice genç bir Yahudi saklar.

Jojo annesinin evde sakladığı Yahudi'yi bulmasından sonra bütün bildikleri karışır. Ne yapacağını bilemeyen Jojo ilk başta ihbar etmek istese de yapamaz. Bu yüzden Yahudiler hakkında her şeyi öğrenerek kitap yazıp Adolf Hitler'in gözüne girmek ister.

Jojo zamanla annesinin neden böyle davrandığını, herkesin özgür olma hakkı olduğunu savaşın içerisindeyken acı gerçeklerle öğrenir. Arkadaşı Yorki, Elsa, Yüzbaşı Klenzendorf ve annesi sayesinde Jojo özgür olmayı, sevmeyi ve dans etmeyi öğrenir.

İkinci Dünya savaşı sırasında Adolf Hitler'in düşünceleri ile dalga geçilerek anlatan film hem tarihî hem komediyi hem de dramayı içeriyor. Roman Griffin Davis, Thomasin McKenzie, Taiki Waititi, Scarlett Johansson, Rebel Wilson, Stephen Merchant, Alfie Allen gibi birçok oyuncu yer alıyor Tavşan Jojo filminde.