Telefondan Ayrı Kalamama Hali: Nomofobi

Nomofobi, telefonla beraber yaşama halidir.

Günümüz dijital çağında telefonlar hepinizin ayrılmaz bir parçası haline geldi. Dolayısıyla telefonlarınızda fazlasıyla vakit geçiriyor, düzenli olarak onları kontrol etme ihtiyacı hissediyor olabilirsiniz. Bunun yanında bugün bahsedeceğimiz nomofobide ise bu durum telefondan bir an olsun ayrı kalamamaya dönüşebilir. Nomofobi konusunda daha fazla bilgi edinmek için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Nomofobi Nedir?

"No mobile phobia"dan gelen nomofobi, cep telefonundan uzak kalma korkusu olarak tanımlanabilir. Nomofobisi olan kişiler; telefonlarından ayrı kalmayı istemez, ayrı kalma düşüncesi bile onları kaygılandırabilir. Akıllı telefonlar aracılığıyla dünyayla sürekli iletişimde kalmak isterler, çevresinden haber alamadıkları her durumdan rahatsızlık duyabilirler. Dolayısıyla sadece telefondan ayrı kalmaktan değil, ağ bağlantısının olmadığı, iletişim kopukluğu yaşanabilecek herhangi bir durum kaygı sebebi olabilir.

Nomofobinin İşaretleri Nelerdir?

  1. Kişinin telefonu olmadığı durumlarda kendisini eksik hissetmesi
  2. Telefonu sürekli olarak kontrol etme isteği
  3. Telefonunun olmadığı durumlarda işlerini halledemeyeceğini düşünmesi
  4. Telefonun şarjınıın bitmesinden endişelenmesi, şarjın bitmemesi için çeşitli önlemler alması
  5. Telefonun çekmediği alanlarda bulunmaktan kaçınması
  6. Yanında her zaman şarj aleti taşıması
  7. Uyurken telefonu yanında bulundurması
  8. Telefonu yanında olmadığı zamanlarda yoğun stres, kaygı yaşama
  9. Telefonu yanında değilken nefes darlığı, baş dönmesi, mide krampları gibi fiziksel belirtiler gösterme

Nomofobinin Sebepleri Nelerdir?

Nomofibinin en önemli sebepleri arasında gelişen teknoloji ve bu teknolojiye erişimin oldukça kolay bir hale gelmesi yer alır. Diğer sebepleri aşağıda listeledik:

  1. Dürtüsellik
  2. İzolasyon
  3. Duygu düzenlemede yaşanan problemler
  4. Düşük öz saygı
  5. Yoğun sosyallik arayışı
  6. İlişkilerde yaşanan problemler

Nomofobinin Üstesinden Nasıl Gelebilirsiniz?

Nomofobinin üstesinden gelebilmek için öncelikle bu durumun kişinin hayatında bir sorun oluşturduğunu kabul etmesi gerekir. Günün büyük kısmını telefonla geçirmek, bir an olsun ayrı kalamamak günlük hayatı olumsuz etkileyebilir. Aşağıda nomofobiyi yenebileceğiniz bazı yolları listeledik:

  1. Dijital detoks yapın: Günün bir kısmını telefonsuz geçirmek ilk etapta zor gelebilir ancak sonrasında telefondan uzak yaşamın size iyi geldiğini fark edebilirsiniz.
  2. Uzman desteği alın: Nomofobiyi kendi başınıza yenemeyeceğinizi hissettiğinizde uzman desteği sizin için faydalı olabilir. Psikologlar Bilişsel Davranışçı Terapi gibi ekoller kullanılarak nomofobinin üstesinden gelmenize yardımcı olabilirler.