Trafik Işıklarının Tarihçesi

İlk trafik ışığı nerededir nasıl ortaya çıkmıştır? şu an kullanılan trafik ışıkları kimin tasarımıdr? Gelin yazıda bu sorulara bakalım.

Bu yazımda trafik ışıklarının tarihine, nasıl ortaya çıktığına bakacağız.

Trafik ışıkları günümüzde, taşıt trafiğini düzenlemek için kullanılıyor olsa da ilk trafik ışığı, otomobilin icadından önce kurulmuştur. 1800'lü yıllarda fikir olarak atılmıştır ve ilk örnek 10 Aralık 18682'de Londra'da kullanılmıştır. Bu ilk model gazla çalışmaktadır ve tasarımı demiryolu mühendisi olan J.P. Knight'e aittir. At arabalarının trafiğini düzenlemek ve yayaların güvenliğini sağlamak amacıyla hizmete açılmıştır. Bu ilk model bir polis memuru tarafından kontrol edilmekteydi. Gündüzleri polis memuru kolu aşağı yukarı hareketlerle hangi yönden gelen araçların geçeceğini belirtirken, geceleri gazla aydınlanan yeşil ve kırmızı ışık kullanılmıştır.

Şimdi de gelin ilk elektrikli trafik ışığına bakalım. 1900'lerin başında dünyanın hızlı gelişimi sanayileşmesinin artması, şehirlerin kalabalıklaşmasına otomobillerin icadı da eklenmiştir ve trafik sıkışıklığı yolları ele geçirmiştir. Bu duruma çözüm arayan Amerikalı polis memuru Lester Wire 1912'de ilk elektrikli trafik ışığı fikrini ortaya atmış. 5 Ağustos 1914'te CLeveland Ohio'da 105. Cadde Evolid Bulvarı arasında ilk elektrikli trafik ışığı kurulmuştur. İlk tasarımlarda sarı ışık yoktur. İlk üç renkli trafik ışığı Detroit'te William Patts adında bir polise aittir. 1920'de ilk üç ışıklı ve dört yönlü trsfik ışığı da Detroit'te kurulmuştur. Bu üç renkli dört yönlü tasarım halen kullanılıyor.

İlk trafik lambasının kullanılmasının 101.yılında Google bu olay için Doodle hazırlamıştır.