Waris Dirie

Cesur Kadın Çöl Çiçeği

Somali'de dünyaya gelen Waris Dirie, göçmen bir ailenin on iki çocuğundan biridir. İlk ismi olan Waris, doğduğu bölgede çöl çiçeği anlamına gelmektedir. Kadın sünnetinin yaygın olduğu bir kültürde doğan Waris, beş yaşındaki iken infibulation (kadın sünnetine) maruz bırakılmıştır. Henüz 13 yaşında iken, ailesi 60 yaşındaki bir erkekle görücü usulü evlenmesine karar vermiş, o da tek başına kaçarak çölü geçmiştir. Mogadişu'da akrabalarının yanına sığınan Waris Dirie, bir süre onlarda kalmasına rağmen evden kaçması hoş karşılanmadığı için oradan ayrılmak zorunda kaldı. Somali'nin Birleşik Krallık büyükelçisi olan akrabalarından birinin, hizmetçi araması üzerine Londra' ya gönderildi ve Somali Büyükelçiliği’nde ücretsiz olarak çalışmaya başladı. Doğduğu topraklarda iç savaş başlamasıyla birlikte, Londra'daki akrabalarının ayrılıcağını öğrendiğinde, Büyükelçilik'ten kaçtı.

Bir süre Londra sokaklarında kötü İngilizcesiyle yaşamak zorunda kalan Waris, akşamları İngilizce kursuna gidip gündüzleri ise McDonald's da temizlikçi olarak çalışarak yaşamını sürdürmeye çalışmıştır. Birkaç yıl sonra, şans eseri ünlü Terence Donovan'ın Waris’in çalıştığı yerde keşfetmesiyle birlikte 18 yaşında hayatı tamamen değişti. Pirelli Takvimi için modellik yaparak fotoğrafları çekilmiştir. Modellik kariyeri böylece başlayan Waris Dirie, dünyaca ünlü bir model olurken başarı basamaklarını tek tek tırmandı.

Levi's, Chanel, Revlon, L'Oreal gibi ünlü markaların reklamlarında yer aldı. Waris Dirie modelliğin yani sıra Elle, Vogue, Glamour dergilerinde de yer aldı.

Bu dönemlerde, kendi hayat hikayesi Çöl Çiçeği-Desert Flower kitabını yayımladı. Kitap dünya çapında meşhur oldu.